Într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova se arată că cele 30 de milioane de euro sunt destinate pentru a ajuta autoritățile să facă față șocului economic cauzat de pandemia de coronavirus. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că UE a aprobat acordarea celei de-a doua tranșe, deoarece blocul comunitar este alături de cetățenii Republicii Moldova în aceste vremuri dificile.

COMUNICATUL DELEGAȚIEI UNIUNII EUROPENE: Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră că s-au înregistrat progrese intermediare suficiente, în special în ceea ce privește seria de acțiuni legate, printre altele, de justiție, anticorupție, mass-media și societatea civilă. Autoritățile moldovenești s-au angajat, de asemenea, să continue reforma justiției, în special prin prezentarea modificărilor constituționale mult așteptate pentru reforma judiciară, în conformitate cu standardele internaționale. // sursa: www.eeas.europa.eu

Ministerul de Externe de la Chișinău a salutat acordarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară. Fostul premier Maia Sandu a declarat însă că dacă Republica Moldova ar fi avut o guvernare responsabilă, atunci Chișinăul ar fi trebuit să primească și a treia tranșă din sprijinul european.

MAIA SANDU, ex-premier: După luni de insistență din partea noastră, majoritatea parlamentară și guvernul lui Dodon au binevoit să-și dea votul pentru o parte din angajamentele pe care le avea Republica Moldova pentru obținerea banilor. Din păcate, tranșa a treia, în valoare de 40 milioane euro, a fost anulată din cauza iresponsabilității și a lenei guvernării de la Chișinău. Din acești bani, 20 milioane de euro erau donație, bani care nu trebuiau întorși Uniunii Europene. // sursa: facebook

Potrivit Maiei Sandu, din cauza președintelui Dodon și a Guvernului său, acești bani nu vor mai ajunge în Republica Moldova. Solicitată pentru o reacție, instituția prezidențială nu ne-a oferit niciun răspuns. În schimb, premierul Chicu a acuzat fostul Guvern Sandu de faptul că a treia tranșă din asistența macrofinanciară în valoare de 40 milioane de euro a fost anulată. Amintim că în luna noiembrie trecut, cu patru zile înainte de demiterea Guvernului Sandu, Republica Moldova a primit prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro. Volumul total al sprijinului anunțat de Uniunea Europeană constituie 100 de milioane de euro.