Azerbaidjanul şi Armenia au semnat un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în Nagorno-Karabah
Externe 10 noiembrie 2020, 19:55 | 1215

Trupe rusești "de menținere a păcii" au pornit astăzi spre Nagorno-Karabakh, după ce s-a parafat un acord negociat de Moscova. Anunțul a declanșat proteste rapide și violente la Erevan. Protestatarii, mulți veterani ai războaielor îndelungate din zonă, au ocupat pentru o perioadă Parlamentul și alte clădiri guvernamentale acuzând guvernanții de trădare.

Rusia a început să desfăşoare trupe în Nagorno-Karabah pentru a forma o forţă de menţinere a păcii în sprijinul rezoluţiei ce pune capăt luptelor asupra acestei regiuni dintre Azerbaidjan şi Armenia, informează agenţia DPA. Rusia intenţionează să trimită 1.960 de membri ai forţei de menţinere a păcii, 90 de transportoare blindate de personal şi 380 de alte vehicule în regiunea muntoasă, care a fost centrul unor lupte intense în ultima lună şi jumătate. "Avioanele militare de transport Il-76 cu membrii forţei de menţinere a păcii ruse au decolat de pe aerodromul din Ulianovsk", a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Conducerea Azerbaidjanului a declarat că un obiectiv al angajamentului militar este să permită întoarcerea azerilor în Nagorno-Karabah. Armenia a fost nevoită să facă Azerbaidjanului concesii teritoriale în cadrul acordului de pace anunţat marţi dimineaţă devreme. Turcia, un aliat apropiat al Azerbaidjanului, a salutat acordul drept un câştig pentru Azerbaidjan. În capitala Armeniei, Erevan, eşecul militar atribuit premierului Nikol Paşinyan a condus în timpul nopţii de luni spre marţi la manifestaţii de furie, sute de persoane pătrunzând în sediile guvernului şi parlamentului pentru a-i cere demisia premierului pe care l-au calificat drept ''trădător'', potrivit AFP. Într-un comunicat postat pe Facebook, premierul armean Nikol Pashinyan a scris că ''a semnat o declaraţie cu preşedinţii Rusiei şi Azerbaidjanului privind încetarea războiului în Karabah''. El a calificat această iniţiativă drept ''incredibil de dureroasă pentru el şi poporul armean''. Vladimir Putin a confirmat acordul între Armenia şi Azerbaidjan de ''încetare a focului total”, la câteva minute după un anunţ similar al premierului armean.

Armenii şi azerii se luptă de la sfârşitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi din 27 septembrie, potrivit unor bilanţuri parţiale. Azerbaidjanul nu a anunţat niciodată pierderi militare.

Opinia ta contează. Comentează!