Membrii Comisiei Vetting au audiat săptămâna trecută alți doi candidați pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție
Justiţie 20 martie 2024, 20:07 | 421

Membrii Comisiei Vetting au audiat săptămâna trecută alți doi candidați pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit informației publicată recent de comisie, fostul judecător Ludmila Ouș a refuzat să fie audiată și va continua să fie evaluată în baza răspunsurilor oferite în scris.

Pe 14 martie, la Comisie a venit fostul judecător Alexandru Rotari. Anterior, Rotari, care a candidat pentru funcția de membru al CSM, a fost respins de două ori de comisia pre-vetting. Acum, el contestă pentru a doua oară decizia la Curtea Supremă de Justiție. Subiectul principal al interviului a fost faptul că, potrivit calculelor comisiei, din 2012 până în 2020, cheltuielile candidatului au depășit veniturile cu aproape 1,2 milioane de lei. Rotari susține că membrii comisiei au calculat greșit, deoarece nu au ținut cont de veniturile părinților săi, cu care locuiește. Avocatul a spus că, în 2006, părinții săi au vândut un apartament cu aproape 700.000 de lei, iar tatăl său a primit aproximativ 11.000 de euro drept indemnizație, când a plecat din funcția de judecător.

ALEXANDRU ROTARI, candidat la funcția de judecător la CSJ: "Noi am locuit împreună. Eu nu duceam contul veniturilor și economiilor părinților și nici ei nu duceau contul veniturilor și cheltuielilor familiei mele."

Membrii comisiei l-au mai întrebat de ce a indicat în declarația de avere pentru 2022 că a primit 200.000 de lei cadou de la mama sa, dar nu a declarat nicio donație în anii precedenți.

ALEXANDRU ROTARI, candidat la funcția de judecător la CSJ: "Eu nu exclud că această sumă putea să fie returnată, dar eu nu aș putea să o analizez sub aspectul juridic ca donație. Din acest considerent nici nu a fost indicată în declarație."

Avocatul a mai povestit comisiei că tatăl său a murit, iar acum el locuiește cu mama sa în același bloc, cu o bucătărie comună. Ea stă la un etaj, iar familia lui - la un alt etaj.

În aceeași zi a fost intervievat și avocatul Rodica Chirtoacă. Și în acest caz, a fost abordată diferența dintre venituri și cheltuieli. Avocata nu a fost de acord cu calculele comisiei și a spus că avea economii de care experții nu au ținut cont. Ea a explicat că a primit onorarii de la trei companii care au fost între timp lichidate și, prin urmare, nu a putut confirma plățile. Un alt set de întrebări a fost legat de faptul că, în 2015, Chirtoacă a luat un credit de 383.000 de lei pentru a cumpăra un apartament. Asta deși avea, în 2014, circa 280.000 de lei în numerar.

RODICA CHIRTOACĂ, candidat la funcția de judecător la CSJ: "- Dumneavoastră aveați 280 de mii, iar pentru apartament vă mai trebuiau încă 103 mii. În schimb, dumneavoastră ați solicitat toată suma de la bancă. Care era logica dacă dumneavoastră aveați peste 60% din suma totală. - Atunci asta a fost decizia mea. Mai bine iau suma totală și încet achit la bancă. Cam așa."

Pentru a plăti creditul, Chirtoacă a luat 72.000 de lei din contul cabinetului său de avocatură. Totodată, ea a indicat banii retrași din cont ca fiind cheltuieli gospodărești, deși ar fi trebuit să-i arate ca venit și să plătească impozite. Avocata susține că a uitat din greșeală să indice banii în declarația pe venituri.

RODICA CHIRTOACĂ, candidat la funcția de judecător la CSJ: "Eu când am făcut calculul am văzut că suma de 72 de mii de lei care a fost extrasă din contul bancar a rămas nedeclarată."

Până pe 20 martie, comisia vetting a audiat 19 din cei 32 de candidați pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și a emis opt decizii: șase pozitive și două negative.

Opinia ta contează. Comentează!