Maia Sandu a vorbit despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova și despre războiul din Ucraina
Politic 18 mai 2022, 19:55 | 962

Președintele Maia Sandu a ținut, în premieră, un discurs în plenul Parlamentului European. Șefa statului a vorbit despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova, războiul din Ucraina, impactul acestuia asupra țării noastre și despre incidentele de securitate din regiunea transnistreană. ”Deși există numeroase provocări, Moldova este parte a Europei și este hotărâtă să rămână parte a lumii libere”, a declarat Maia Sandu. Președintele legislativului european, Roberta Metsola, le-a cerut deputaților și statelor membre ale blocului comunitar să susțină aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Dragi colegi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este astăzi cu noi. Noi știm că Moldova se uita la noi cu anumite năzuințe. Fiecare țară trebuie să-și urmeze propria cale și propriul timp, dar nouă nu trebuie să ne fie frică să folosim puterea Europei pentru a îmbunătăți viața oamenilor, pentru a schimba generații. Și din acest motiv, Europa trebuie să trimită un semnal politic clar și ferm, precum că recunoaștem aspirațiile europene ale Moldovei și eforturile Dumneavoastră de a implementa reformele cheie, care aduc țara Dumneavoastră mai aproape de noi. Moldova aparține familiei europene. Dragă Maia, scena vă aparține."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Vă îndemn să auziți acest mesaj puternic al oamenilor din Moldova. Uniunea Europeană trebuie să demonstreze încă o dată că este cea mai de succes uniune din lume în promovarea păcii, prosperității și democrației. Uniunea Europeană a creat cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei și poate să facă asta din nou. Extindeți această ancoră a păcii încă o dată către țările care caută un port sigur, care merită cu adevărat și cred în aceasta. Vă mulțumesc."

Pe 3 martie, la o săptămână de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pe 22 aprilie, autoritățile de la Chișinău au expediat la Bruxelles prima parte a chestionarului de aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană ar urma să emită un aviz privind oferirea Republicii Moldova a statutului de țară-candidat, iar Consiliul European va examina acest aviz la sfârșitul lunii iunie curent.

Opinia ta contează. Comentează!