Serghei Pușcuța, vicepremierului: Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă, va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere. Pentru debursarea tranșei a doua sunt propuse șase acțiuni pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare și lupta împotriva corupției, gestionarea finanțelor publice.

Maturitatea împrumutului este de cel mult 15 ani. Rambursarea acestuia va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională. Tot astăzi, Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut financiar de stat. Este a doua încercare în acest an a guvernării de la Chișinău de a se împrumuta de la Moscova.

ION CHICU, premier: Reluăm negocierile asupra acelui împrumut care deja este prevăzut în legea bugetului pentru 2020, ca sursă de finanțare a deficitului bugetar.

Amintim că primul acord de credit cu Federația Rusă a fost anulat în lina mai de Curtea Constituțională. Era vorba de un împrumut de 200 de milioane de euro.