În Ucraina, milioane de oameni rămân fără lumină și fără apă din cauza atacurilor Rusiei
Externe 25 noiembrie 2022, 20:22 | 375

În Ucraina, milioane de oameni rămân fără lumină și fără apă. Atacurile rușilor au cauzat, pentru prima oară în ultimii 40 de ani, stoparea tuturor centralele nucleare ale Ucrainei, cufundând țara în cele mai grave întreruperi de curent, la nivel național. Aseară, în Hersonul recent eliberat, cel puţin patru persoane au fost ucise într-un nou bombardament asupra unei zone rezidențiale. A fost lovit și un teren de joacă pentru copii. La Moscova, Putin a discutat astăzi, la un ceai, cu mamele soldaților ruși morți în război.

Doar jumătate din necesarul de energie al țării este satisfăcut după cel din urmă atac al rușilor asupra infrastructurii ucrainene. În timp ce temperaturile scad până la îngheț, autoritățile au creat mii de adăposturi, unde oamenii își pot încărca telefoanele și primesc băuturi calde.

O copilă a fost fotografiată în timp ce își încarcă inhalatorul într-o benzinărie din Kiev. Imaginea a fost distribuită pe Twitter de către un deputat ucrainean. Când o rachetă a lovit miercuri acest cartier din Kiev, femeia din imagini povestește că era acasă, cu fetița ei de zece ani. Și-a apărat copilul până când s-a încheiat totul.

Bombardamentele i-au forțat pe doctori să intervină când e posibil. Acești chirurgi au efectuat o operație pe cord deschis la un bebeluș de trei luni în timpul penei de curent. Ei spun că aveau opțiunea fie de a nu face nimic și astfel, bebelușul ar fi murit, sau să încerce să opereze.

Rușii atacă infrastructura critică în timp ce suferă pierderi pe câmpul de luptă. Moscova recunoaște că are drept scop să reducă capacitățile militare ale Ucrainei și s-o forțeze să negocieze. Kievul acuză Rusia că transformă iarna în armă, dar în loc să frângă spiritul ucrainean, loviturile Kremlinului sporesc furia ucrainenilor.

OLEKSII IAKOVLENKO administrator-șef al spitalului din Kramatorsk: "Modul în care rușii luptă și țintesc în infrastructura civilă poate cauza doar furie. Dacă ei așteaptă că noi vom cădea în genunchi și ne vom târî spre ei, asta nu se va întâmpla!"

La Moscova, Vladimir Putin a afirmat astăzi, cu o mină gravă, dregându-şi frecvent vocea, în cursul unei întâlniri cu mame ale soldaţilor trimişi să lupte în Ucraina, că le împărtăşeşte durerea. Putin le-a tratat pe femei cu ceai și biscuiți.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Vreau ca voi să ştiţi că eu, personal, şi întreaga conducere a ţării împărtăşim această durere. Ştim că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu."

Mamele, care se opun războiului, nu au fost arătate de media rusă, dar nici comentariile celor care s-au întâlnit cu Putin nu au fost difuzate.

La Kiev, Volodimir Zelenski a declarat că doar eliberarea Ucrainei poate proteja poporul de orice escaladare a Rusiei.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Ei nu știu să lupte. Singurul lucru pe care îl mai pot face este să terorizeze. Fie teroare energetică, fie teroare de artilerie, fie teroare de rachete - asta este tot ceea ce Rusia a degradat sub actualii săi lideri. Am îndurat nouă luni de război pe scară largă și Rusia nu a găsit o modalitate de a ne distruge. Și nici nu o va găsi! Trebuie să continuăm să o ținem așa și pe viitor! În unitate și ajutându-ne unii pe alții."

"NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi", a declarat astăzi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.

Și ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski şi a promis sprijinul Regatului Unit atât timp cât este nevoie pentru a învinge Rusia. Amintim că miercuri Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, lăsând oamenii fără electricitate. Și țara noastră a avut de suferit, Republica Moldova rămânând câteva ore fără lumină.

Opinia ta contează. Comentează!