Zece rachete au lovit orașul ucrainean Nikolaev, lansate, cel mai probabil, din Crimeea sau Herson
Externe 30 iunie 2022, 19:55 | 702

Zece rachete au lovit ieri orașul ucrainean Nikolaev. Cel puțin trei oameni au decedat și încă cinci au fost răniți. Operațiunile de salvare continuă. Moscova afirmă că în Nikolaev a existat, cităm, "o bază de instruire pentru mercenari”, care trebuia distrusă.

Atacul a distrus o clădire rezidențială cu cinci etaje. Se cunoaște despre trei morți și cinci răniți. Căutările și operațiunea de salvare continuă.

Primarul afirmă că orașul Nikolaev a fost lovit de rachete de tip X-55, lansate fie din Crimeea, fie din Herson, regiune ocupată de ruși. Forțele ucrainene nu reușesc să le anihileze, deoarece sunt lansate din apropiere, iar timpul de zbor e mai mic de două minute. Autoritățile nici măcar nu reușesc să pornească sirena de alertă aeriană.

OLEKSANDR SENCHEVICI, primarul orașului Nikolaev: "Echipele de salvatori nu încetează căutările printre ruine, în speranța că vor mai găsi oameni vii. Au fost zece rachete. Au lovit o pensiune, o cooperativă auto, unde au fost afectate 15 garaje."

De cealaltă parte, Moscova declară că a lovit doar un depozit cu arme și o bază de instruire a mercenarilor.

IGOR KONAȘENKOV, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: "În ultimele 24 de ore, datorită preciziei atacurilor asupra punctului de comandă al apărării teritoriale din orașul Nikolaev, locul în care se aflau mercenari și un depozit de muniții, au fost uciși 20 de militari și peste 80 de mercenari."

Kievul reclamă o presiune insuficientă asupra Rusiei.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Evenimentele arată întregii lumi că presiunea asupra Rusiei nu e suficientă. Avem nevoie de garanții de securitate clare! Le vom avea. Astăzi m-am adresat membrilor NATO cu solicitarea să găsească un format, care ar permite Ucrainei să fie parte din arhitectura europeană comună de securitate."

Acum o săptămână, autoritățile din Nikolaev au început evacuarea localnicilor. Potrivit unor informații postate de canalele de Telegram din Ucraina, pe parcursul zilei de joi au fost evacuați în jur de 23 de mii de oameni. Mulți sunt transportați la hotarul cu Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!