Image-Description
Joseph Daul, la Chișinău: De la nivelul Parlamentului European vom urmări dacă reforma justiției se realizează
Politic 5 septembrie 2019, 12:47 | 2587

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, subliniază că prioritară pentru actuala coaliție de guvernare trebui să fie reforma în domeniul justiției, fapt asupra căruia va insista și în discuțiile pe care le va purta cu liderii socialiștilor.

„Mâine îi voi spune asta președintelui, precum și președintelui Parlamentului că angajamentele trebuie realizate, iar cele prioritare sunt cele din justiție. Încă nu suntem siguri că există un consens cu socialiștii. De la nivelul Parlamentului European vom urmări dacă schimbările din acest domeniu se realizează. Societatea civilă trebuie să susțină Guvernul. Știți mai bine ce se corupția, cum s-a instalat. Dacă veți reuși, Moldova și cetățenii ei vor trăi bine”, a declarat Joseph Daul într-o conferință de presă, după întâlnirea pe care a avut-o la Guvern cu premierul Maia Sandu.

El a vorbit despre modul în care funcționează justiția în Franța, oferind drept exemplu cazul fostului președinte Nicolas Sarkozy, care a ajuns în atenția anchetatorilor.

„În Franța niciun președinte nu a scăpat de justiție. La asta trebuie să ajungeți”, spune președintele PPE.

Întrebat de un jurnalist dacă este adevărat că ar fi primit cadouri din partea lui Vlad Filat, pe timpul când acesta era președinte al PLDM, Joseph Daul i-a răspuns:

„Când partidul său era membru al PPE, Filat nu făcea decât să-și plătească cotizațiile ca orice alt partid membru al PPE. Dacă ați fi în Franța, aș depune o plângere împotriva dvs. Unde sunt dovezile? Este o minciună. Într-o justiție care funcționează bine aș depune îndată o plângere”.

La rândul său, premierul Maia Sandu a ținut să-i mulțumească liderului PPE pentru sprijinul constant și consecvent acordat Republicii Moldova.

„Ne-ați sprijinit când lucrurile erau foarte proaste, când multă lume la Bruxelles se întreba dacă mai poate fi restaurată democrația. Ne-ați fost alături, ne-ați încurajat, iar cetățenii RM au continuat să lupte pentru democrație și iată schimbarea a venit”, a declarat Maia Sandu.

„E prima parte a schimbării, pentru că de acum încolo avem foarte mult de lucru. Există foarte multă rezistență, pentru că ani de zile lucrurile nu s-au făcut bine. Unele probleme au fost ținute sub preț de regimul oligarhic”, a adăugat șefa Guvernului.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE