Ambasadorul Janis Mazeiks nu crede că Republica Moldova este pregătită să devină membru al UE
Politic 12 mai 2022, 17:27 | 1375

Republica Moldova are o problemă și nu este pregătită acum să devină membrul al Uniunii Europene. Este opinia ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, și a fost exprimată la Bălți, unde s-a întâlnit cu presa locală. Potrivit diplomatului, principala problemă este corupția.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Dar dacă mă întrebați pe mine: este gata Moldova să devină membru? Probabil că nu, întrucât știți și voi problemele care există: corupția. Întrebarea este cât de mult arată acum Republica Moldova ca o țară UE? Pentru că procesul de evaluare anume despre aceasta este: cât de mult corespunde criteriilor pretinse de la toți noii candidați. Eu sunt din Letonia. Am trecut și noi prin procese dificile de transformare, aceleași chestionare. Nu vor fi făcute concesii."

Republica Moldova nu așteaptă să fi menajată în procesul de integrare europeană, a declarat în context președintele Maia Sandu la un post TV.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Republica Moldova trebuie să fie parte a familiei europene, noi nu spunem că trebuie să trecem peste anumite etape, noi ne asumăm procesul așa cum este. Noi credem în meritocrație și fiecare țară să fie evaluată după merite. Trebuie să reformăm justiția, consolidarea instituțiilor care să combată corupția și să îmbunătățim guvernarea. Țările care vor reuși să demonstreze aceste progrese, să fie evaluate după merite. Și pentru Ucraina este mai bine dacă Republica Moldova este parte a UE și pentru noi este mai bine dacă Ucraina aderă."

Maia Sandu a adăugat că Guvernul ar putea transmite în această săptămână răspunsurile la cel de-al doilea chestionar, în baza căruia Comisia Europeană va evalua situația din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!