Cu aproape cu 20 la sută - s-au scumpit produsele alimentare, în special legumele, lactatele și carnea
Economic 12 octombrie 2021, 19:48 | 6524

Nu mai scăpăm de scumpiri! Datele Biroului Național de Statistică arată că și luna trecută, trendul de creștere a prețurilor s-a menținut. Prețurile medii au urcat cu 7 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mult, aproape cu 20 la sută, s-au scumpit produsele alimentare, în special legumele, lactatele și carnea.

Datele arată că cele scumpe legume în septembrie au fost roșiile și castraveții. Comercianții spun că prețurile au crescut, deoarece deja s-a trecut la roșiile de seră.

Tot în ultima lună au crescut substanțial și prețurile la pâine, varză, ciuperci, ouă și alte produse. Costul cărnii sau al lactatelor la fel s-a majorat. Bătrânii spun că își permit din ce în ce mai puțin. Acest bărbat, de exemplu, a plecat de la piață cu o sacoșă pe jumătate goală.

În comparație cu anul trecut, prețurile la produsele alimentare au crescut ca pe drojdii. În special s-au scumpit ouăle, pâinea, lactatele și zahărul. Totuși, prețul uleiului vegetal este cel mai scump.

Vânzătorii din hala de carne au confirmat că, recent, au săltat prețurile cu tocmai 20 de lei per kilogram la carnea de porc.

Comercianții spun că întâlnesc aproape în fiecare zi pensionari care nu-și pot permite nici strictul necesar.

Și chiar dacă datele statistice arată că unele produse precum ceapa, strugurii, pepenii verzi sau citricele s-au ieftinit puțin, la piață acest lucru nu se vede.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, în luna septembrie 2021 față de august 2021, la fel au fost înregistrate creșteri semnificative de preț. Sunt mai scumpe covoarele, combustibilul, mobila și echipamentele de uz casnic, hainele și materialele de construcție. S-au scumpit și unele servicii precum transportul, alimentația publică sau serviciile stomatologice. Cumulativ, prețurile medii sunt acum cu 7 la sută mai mari față de anul trecut, ceea ce este un record pentru ultimii cinci ani potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. Acesta consideră că Republica Moldova se află într-o ”furtună perfectă” de creștere a prețurilor, determinată în principal de factorii externi, cum ar fi restricțiile și blocajele economie de anul trecut.

Opinia ta contează. Comentează!