Condamnat pentru evaziune fiscală
Justiţie 24 mai 2023, 15:47 | 333

Un bărbat de 48 de ani va achita statului circa 19 milioane de lei. Asta după ce el a fost recunoscut vinovat de organizarea evaziunii fiscale pentru o companie din domeniul vânzărilor. Schema a fost implementată în anul 2011, când inculpatul a efectuat tranzacții fictive cu alte companii. Făptașul este cercetat și în alte dosare penale.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în urnă cu 12 ani bărbatul a primit 30 de facturi fiscale de la o companie, în baza cărora întreprinderea ar fi cumpărat calculatoare și accesorii. Asta chiar dacă firma asigura rețelele de magazine cu ceai, cafea, ciocolate și zahăr. În consecință, TVA-ul achitat de companie a fost redus cu aproape 19 milioane de lei, în doar patru luni, în baza creșterii artificiale a cheltuielilor. În acest scop, bărbatul l-a angajat pe vărul soției sale, cu un salariu atractiv.

COMUNICATUL PCCOCS: "După câteva luni, din funcția de curier a fost promovat în funcția de administrator al companiei care efectua tranzacții fictive cu alte întreprinderi ale inculpatului. În noua postură, acesta avea sarcina de a semna documente, inclusiv acele 30 de facturi de la compania cu pricina, fără ca să știe despre situația reală. Mai mult, odată cu pornirea urmăririi penale, inculpatul l-a determinat inițial pe vărul soției să-și asume vinovăția pentru furtul acelor facturi fiscale și i-a contractat un avocat."

În timpul investigațiilor, bărbatul care fusese manipulat de inculpat, a recunoscut cele întâmplate și le-a relatat procurorilor despre schema respectivă, care demonstrează vinovăția sa și a companiei vizate. În 2017, Procuratura Generală a trimis dosarul în gestiunea PCCOCS, care în 2019 l-a trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Prin urmare, magistrații au dispus încasarea în folosul statului a sumei de aproape 19 milioane de lei. Mai mult, inculpatul este investigat și în alte dosare penale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie