PUTIN: Rusia a fost și continuă să fie garantul reglementării conflictului transnistrean
Politic 20 septembrie 2022, 20:05 | 573

”Rusia a fost și continuă să fie un garant al reglementării conflictului transnistrean și acționează în strictă conformitate cu acordurile încheiate cu partea moldovenească”. Declarația a fost făcută de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin cu ocazia înmânării scrisorilor de acreditare a ambasadorilor străini. La eveniment a fost prezent și ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii.

În cadrul ceremoniei, Putin a trecut în revistă relațiile Rusiei cu mai multe țări din Africa, America Latină, Asia, dar nu a uitat să pomenească și de Republica Moldova. În unele cazuri a aruncat cuvinte de laudă, în altele a lansat aluzii și atenționări.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Suntem convinși că dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Moldova, istoric apropiată nouă, pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc, corespunde intereselor fundamentale ale popoarelor celor două țări. Rusia a fost și continuă să fie garantul reglementării conflictului transnistrean."

Expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, spune că de-a lungul anilor, inclusiv după semnarea de către Petru Lucinschi și Boris Elțîn, în 1997, a Memorandumului de la Moscova, Rusia continuă să exploateze gafele și cedările Chișinăului sau chiar să profite de acțiunile criminale ale agenturii rusești, infiltrată în guvernările din Republica Moldova.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Vladimir Putin, azi, care este în fruntea unui regim autoritar și care promovează o ideologie fascistă, lui i s-a scris și el citește de pe hârtiuță faptul că Rusia este garant, ceea ce înseamnă negarea suveranității Republicii Moldova. El se oferă în calitate de garant în situația în care, eu sper, că el totuși o să piardă în Ucraina și prin aceasta se va apropia sfârșitul pământesc al acestui regim fascist."

Oficialii ruși au respins anterior acuzațiile că Moscova ar promova o politică externă agresivă sau fascistă în raport cu alte țări. Chiar Vladimir Putin a insistat în cadrul ceremoniei de la Kremlin că Rusia doar construiește ”o lume multipolară și o orânduire mondială corectă”.

Opinia ta contează. Comentează!