Vladimir Țurcan figurează în continuare ca lider al formațiunii ”Moldova Unită”
Justiţie 5 mai 2021, 15:49 | 1352

Nu mai puțin de 53 de partide au dreptul, de jure, să participe la alegerile parlamentare din 11 iulie. Dintre acestea, unele sunt cvasi anonime, iar altele nu au nici sediu, nici membri, nici activitate. În lista partidelor politice din Republica Moldova, publicată pe site-ul oficial al Agenției Servicii Publice, se regăsește și formațiunea "Moldova Unită - Edinaia Moldova”, condusă de judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Asta chiar dacă legea prevede clar că judecătorii Înaltei Curți nu pot fi membri de partid și că trebuie să demisioneze, la data depunerii jurământului, din funcția partinică pe care o ocupă.

Lista partidelor din Moldova, publicată pe site-ul ASP, este actualizată. În afară de partidul "Moldova Unită”, condus de Vladimir Țurcan, aici regăsim și formațiunile înregistrate recent, precum cele înființate de Ștefan Gligor, Gheorghe Cavcaliuc sau Ion Chicu. Nu este clar de ce, din anul 2019, de când Țurcan a devenit judecător al Curții Constituționale, nu a intervenit nicio schimbare în conducerea partidului "Moldova Unită”, iar Vladimir Țurcan figurează în continuare ca președinte al formațiunii. Unii comentatori politici și deputați din opoziție spun că e vorba de un caz grav de incompatibilitate de funcții.

ROMAN MIHĂEŞ, comentator politic: "Mi se pare gravă chestia asta pentru că judecătorul Curții Constituționale trebuie să fie independent și nu are dreptul să reprezinte un partid. Dacă s-ar adresa cineva acum la Curte ca să constate chestia aceasta, atunci pot să-l excludă chiar și din funcția de judecător al Curții. El este incompatibil cu funcția lui de judecător acum."

IURIE RENIȚĂ, deputat al Platformei DA: "Probabil e o iresponsabilitate comună - și a persoanei care se află la Curtea Constituțională, dacă el nu verifică că e în lista respectivă și comite o faptă ilegală, atunci trebuie să fie tras la răspundere. Dar probabil și instituțiile statului ar trebui să clarifice și trebuiau să alarmeze situația."

De partea cealaltă, Vladimir Țurcan spune că nu mai este membru și nici președinte al Partidului ”Moldova Unită” din anul 2011 sau 2012, iar formațiunea nu mai are activitate politică de vreo zece ani.

VLADIMIR ȚURCAN, judecător al Curții Constituționale: "- Partidul a fost practic distrus. Cineva acolo mai depunea niște dări de seamă. Practic partidul s-a autodizolvat. Eu practic nu am nimic comun cu acest partid din 2011 sau 2012. - V-ați asigurat că la Agenția Servicii Publice această informație a fost expediată, a ajuns, astfel ca în listă să nu mai fiți? - Asta deja e problema Agenției. Ei trebuie să verifice acest lucru. Asta deja e problema Agenției. - Dar pe Dumneavoastră, ca și judecător al Curții Constituționale, nu vă deranjează faptul că figurați în continuare? - Eu sunt sigur și conștient că nu sunt membru la niciun partid, cu atât mai mult la ”Moldova Unită”. De aceea pe mine absolut nu mă vizează."

Țurcan ne-a asigurat, însă, că în virtutea insistențelor noastre, va verifica de ce până în prezent ASP nu a introdus modificările în lista partidelor politice. Asta chiar dacă tot el a adăugat că, cel mai probabil, cererea de părăsire a partidului ”Moldova Unită” nici nu mai există, pentru că sediul formațiunii a fost preluat între timp de un agent economic. Noi am solicitat explicații și de la Agenția Servicii Publice, dar serviciul de presă al instituției ne-a cerut să formulăm o cerere oficială de informații. Am întrebat ”dacă din 2019 până în prezent Vladimir Țurcan a făcut vreun demers, solicitare sau notificare pentru a renunța la funcția lui din partid astfel ca el să nu mai figureze ca membru și președinte al formațiunii ”Moldova Unită”? Deocamdată, ASP nu a răspuns la solicitarea nostră.

Opinia ta contează. Comentează!