Andrei Spânu discută despre livrarea gazelor în Polinia, iar la Chișinău urmează să vină emisarul rus Dmitri Kozak
Economic 18 octombrie 2021, 17:44 | 784

Criza energetică, ce ar putea genera o creștere a prețului la gazele naturale, provoacă agitație la Chișinău și nu doar. Vicepremierul, Andrei Spânu, a plecat într-o vizită oficială de două zile în Polonia, unde urmează să discute despre furnizarea gazului natural în Republica Moldova. La rândul său, șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, ar urma să revină la Chişinău în zilele următoare, pentru a discuta despre semnarea contractului cu Gazprom.

Andrei Spânu a scris pe Facebook că, în zilele de 18 și 19 octombrie se află în Polonia și că discută despre furnizarea gazului natural în Republica Moldova. El nu a precizat însă, cu cine anume se va întâlini în Polonia. Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat, la rândul său că autoritățile moldovene l-au invitat pe Dmitri Kozak la Chișinău. ”A fost o înțelegere că el va veni, dar nu se știe data exactă. Acesta urmează să vină în zilele următoare”, a comunicat Popșoi. Purtătoarea de cuvânt a prim-ministrului, Natalia Gavrilița, a susține însă, că ”Guvernul nu a venit cu un anunț oficial în privința vizitei, deoarece a fost la nivel de discuție și Chișinăul așteaptă confirmarea zilei exacte în care Kozak va veni în Moldova”. Expertul în politici economice de la IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță susține că ”criza gazelor este gravă, critică, dar gestionabilță”. Potrivit lui, Moldova nu trece prima dată printr-o situație de criză legată de prețul gazului. Ioniță afirmă că pentru Republica Moldova resurse energetice erau critice până în anii 2010-2015, atunci când populația și Guvernul dispuneau de resurse financiare foarte limitate.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Republica Moldova nu mai poate fi șantajată pe segmentul energetic. În Republica Moldova presiunea și povara pe segmentul neenergetic este, în prezent, incomparabil mai mică decât a fost 10-15 ani în urmă. Pentru Republica Moldov, în prezent, presiunea asupra economiei, asupra populației, asupra Bugetului Public Național este de 4-5 ori mai mică decât a fost acum 15-20 de ani în urmă."

Expertul susține că această presiune a prețului majorat la gaze este mai mică acum deoarece, în ultimii ani, a crescut și Produsul Intern Brut al țării, dar și veniturile și posibilitățile financiare ale Guvernului care poate compensa scumpirile din facturile cetățenilor.

Opinia ta contează. Comentează!