Familia lui Morari ar deține peste 100 de terenuri agricole
Politic 11 iunie 2021, 19:36 | 2407

Asociația „Dreptul la Dreptate” a făcut publică o investigație despre proprietățile imobiliare și activele aflate în posesia familiei procurorului-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Activiștii civici au publicat documente cadastrale care ar demonstra că părinții lui Morari dețin câteva apartamente în centrul Chișinăului, spații comerciale și zeci de terenuri agricole și pentru construcție în raionul Dondușeni. Conform estimărilor, costul total ar proprietăților ar depăși trei milioane de euro.

Activistul civic Pavel Grigorciuc menționează într-un video că ar fi vorba de aproximativ 150 de obiecte imobiliare, procurate de membrii familiei lui Viorel Morari în ultimii zece ani, când acesta deținea funcții importante la Procuratură.

PAVEL GRIGORCIUC, activist civic: "Toți vor fi de acord că nu orice pensionar moldovean poate să-și cumpere un apartament de elită în centrul Chișinăului, dar părinții lui Morari au reușit să-și cumpere un imobil de 90 de metri pătrați."

Aceștia și-ar fi cumpărat și un loc de parcare, spune Grigorciuc cu referire la acte de la Cadastru. Imobilul ar fi fost cumpărat în anul 2010, iar în același bloc ar avea apartamente fostul ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuță, și finul lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

PAVEL GRIGORCIUC, activist civic: "În acest complex locativ, de lux, la fel în centrul capitalei, părinții lui Viorel Morari au cumpărat încă un apartament de 100 de metri pătrați, astfel de apartament ar costa până la 100 de mii de euro."

Acest apartament ar fi fost cumpărat în luna mai 2012, iar peste șase luni, părinții lui Viorel Morari ar fi cumpărat cel de-al treilea apartament, de 33 de metri pătrați - de această dată în sectorul Râșcani al capitalei. În această zonă a orașului, un astfel de apartament ar costa până la 25 de mii de euro.

PAVEL GRIGORCIUC, activist civic: "Dacă credeți că părinții lui Morari sunt atât de capabili să strângă bani pentru imobile, atunci nu ar trebui să vă mire faptul că mama lui Morari deține a cincea parte dintr-un imobil din centrul capitalei."

Tatăl și fratele lui Viorel Morari dețin câte un garaj, la fel în capitală, iar deasupra garajului observăm o construcție. Din 2012 până în 2019 părinții lui Viorel Morari ar fi cumpărat în raionul Dondușeni 25 de terenuri agricole, care, cumulativ, ar însemna 18 de hectare. Fratele lui Viorel Morari ar fi cumpărat în această perioadă 87 de terenuri agricole ceea ce ar fi egal cu 45 de hectare. Tot el și-ar fi cumpărat o casă cu anexă, care ar fi costat aproape 300 de mii de euro, spune Grigorciuc.

PAVEL GRIGORCIUC, activist civic: "Noi ne aflăm în raionul Dondușeni, aici cândva a fost o fabrică de zahăr, aici acum se află turbinele eoliene care acum îi aparțin familiei fostului procuror Viorel Morari. Numai în Dondușeni sunt instalate trei astfel de turbine eoliene, încă una se află în satul natal al lui Viorel Morari."

Potrivit lui Grigorciuc, instalarea unei turbine eoliene costă aproximativ 500 de mii de euro. Mai mult, în 2017, ANRE i-a permis mamei lui Viorel Morari să vândă energia electrică produsă de stațiile eoliene cu 1,13 lei/kWh.

PAVEL GRIGORCIUC, activist civic: "Generatoarele lui Morari au o putere de 4.900 de kW. M-am adresat mai multor specialiști și am aflat că, lunar, Morari ar avea un venit de 40 de mii de euro, iar când este vânt - 50 de mii de euro."

În replică, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a spus că ” toate informațiile care apar în așa-zisa investigație a lui Grigorciuc sunt demult răsuflate, iar unele nici nu corespund adevărului.

VIOREL MORARI, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție: "Eu înțeleg perfect dorința de a mă ponegri în activitatea pe care am desfășurat-o în calitate de procuror. Chiar și așa, consider că subiectul este unul consumat. Se dorește prin această investigație să arate că familia mea dacă are careva venituri, atunci le-am obținut eu prin activitatea mea profesională, ceea ce nu corespunde realității. Mai mult ca atât, părinții mei au declarat disponibilul mijloacelor bănești încă la începutul lui 2012."

Potrivit lui Morari, dacă informațiile din investigația lui Grigorciuc erau veridice, Procuratura avea să-i înainteze acuzații, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Precizăm că, după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost pornite două dosare penale, pentru abuz de serviciu și pentru îmbogățire ilicită. În dosarul pentru îmbogățire ilicită Viorel Morari a fost scos de sub învinuire din lipsă de probe. Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele i-au fost fabricate și reprezintă o comandă politică după ce l-a criticat dur pe Stoianoglo și a decis redeschiderea dosarului privind finanțarea ilegală a PSRM.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie