Cele 12 milioane de lei acumulate în conturile donațiilor vor fi utilizate pentru gestionarea crizei refugiaților
Economic 5 martie 2022, 19:51 | 951

Guvernul a anunțat că cele 12 milioane de lei, acumulate până în data de 4 martie în contul de donații deschis de Ministerul Finanțelor pentru refugiații din Ucraina, vor fi transferate Ministerului Muncii și autoritățile locale. O decizie în acest sens a fost luată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Comisia a decis utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova pentru transportarea cetățenilor străini și apatrizi către țările care au confirmat disponibilitatea de a-i prelua. Autorizarea pentru fiecare zbor se va face doar cu permisiunea prealabilă a Autorității Aeronautice Civile. De asemenea, pentru asigurarea necesarului intern cu resurse energetice, Comisia a decis că:

Comisia pentru Situații Excepționale: "În perioada stării de urgență se permite introducerea pe teritoriul Republicii Moldova a produselor petroliere prin două puncte suplimentare de trecere a frontierei: „Giurgiulești-Galați” și „Sculeni-Sculeni”, fără prelevarea probelor pentru verificare, în cazul dispunerii de certificate ce corespund specificațiilor tehnice stabilite de legislație. O altă decizie ține de oferirea unei excepții de la plata TVA pentru „Vestmoldtransgaz” pentru cantitățile de gaze naturale proprietate a „Moldovagaz”, scoase din țară în perioada stării de urgență și introduse ulterior în țară, în volum de 14.949.142 m3."

În contextul măsurilor speciale în domeniul justiției, aplicabile pentru perioadă stării de urgență, Comisia a decis acordarea posibilității avocaților și avocaților stagiari de a amâna achitarea plăților lunare de asigurări sociale și asigurare obligatorie de asistență medicală. Acest lucru se poate face prin depunerea unei cereri la Serviciul Fiscal de Stat. Totodată, Comisia a reconfirmat deciziile luate în contextul stării de urgență în domeniul energetic, astfel ca să fie asigurate compensațiile la resursele energetice.

Opinia ta contează. Comentează!