Campionatul național gastronomic pentru juniori a avut în acest an o temă deosebită - bucătăria ucraineană
Cei mai iscusiți bucătari în devenire s-au întrecut astăzi în arta culinară. Campionatul național gastronomic pentru juniori, care s-a desfășurat la Chișinău, a avut și o temă deosebită - bucătăria ucraineană. Peste 100 de tineri au întins mese pline cu sarmale, răcituri, carne coaptă și, desigur, celebrul borș roșu! Ca să reușească să pregătească toate bucatele, elevii spun că au avut o ”noapte albă”.
Borș roșu, cu chifle, cu usturoi, clătite cu varză și ciuperci, găluște cu carne, slănină, pește și murături. Bucatele lăsau gura apă.
ADRIANA ȘOVA, elevă, Colegiul de Comerț ASEM: "Am încercat totuși să ținem la rețeta tradițională. De exemplu, avem slănina, dar am vrut să modernizăm și am adăugat sosul de trufe. La fel în pâinea neagră am adăuga sfecla cu nuci. La fel colțunașii, numiți „vareniki”, sunt presurați cu pudră de sfeclă și sparanghel."
Bunătățile au fost, însă, de neatins. Mai întâi, juriul trebuia să aprecieze așa-numita temă pentru acasă a elevilor. În acest an, participanții au trebuit să-și demonstreze capacitățile gătind bucate tradiționale ucrainene.
VITALIE BELÎI, director, Școala Profesională nr. 2 din Chișinău: "Prin aceasta ne dorim să sensibilizăm elevii, comunitatea educațională față de problemele cu care se confruntă vecinii noștri. Să punem în valoare bucătăria foarte interesantă și gustoasă."
Vasile și Dorina își fac studiile de bucătar la Bălți, fiind pasionați de arta culinară încă de mici copii. Vasile a copt un porc, iar Dorina s-a ocupat de tortul de sărbătoare. Ambii povestesc că au lucrat aproape toată noaptea.
VASILE COJOCARU, elev la centrul de excelență din Bălți: "Porcul trebuie prelucrat, apoi marinat, pregătită umplutura din hrișcă, legume. Am folosit ciuperci, ceapă și morcov."
DORINA ROTARI, elevă la centrul de excelență din Bălți: "Tortul Kiev, care este specifică nunților tradiționale ucrainene. Are flori de mac, romaniță, fluturași, buburuze și mirele cu mireasa."
Iar ca totul să corespundă întocmai bucătăriei ucrainene, pe masă am găsit și o carafă cu „Horilcă”, un rachiu tipic ucrainesc.
VASILE COJOCARU, elev la centrul de excelență din Bălți: "Așa e tradiția bucătăriei ucrainene. -Să fie prezentă pe masă „gorilka” cum se spune la ei? -Da."
Tinerii au trebuit să studieze atent rețetele din Ucraina, dar se bucură că au descoperit un stil nou de preparare a bucatelor.
NATALIA AXENI, profesoară la școala profesională din Cimișlia: "Borșul roșu. La noi e pe bază de borș, la ei e dres cu oțet. Și se servește cu slănină proaspătă și „horilca”, rachiul nostru sau votca rusească."
MIHAIL GUZUN, elev la școala profesională din Bubuieci: "Eu aș spune că se aseamănă foarte tare. Un pic mărimile sunt mai mari decât la noi."
La concurs, elevii au participat la mai multe etape, unele fiind dedicate de exemplu brutarilor, iar altele, cofetarilor. Ca să iasă în evidență și să uimească juriul compus din bucătarii restaurantelor de top din Chișinău, tinerii au arătat tot ce pot mai bine și au inventat combinații neobișnuite.
Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori este organizat pentru al șaselea an la rând.
GALINA RUSU, secretar de stat, Ministerul Educației: "E un eveniment important prin faptul că îi ajută pe elevi, dar și pe mentorii acestora, să-și consolideze abilitățile profesionale, să partajeze bunele practici, să învețe de la colegii lor."
La campionat au participat peste 100 de tineri pasionați de arta gastronomică, care își fac studiile la 15 colegii din Republica Moldova.








