Erdogan a fost înfrânt în alegeri
Externe 1 aprilie 2024, 20:25 | 337

Principalul partid de opoziție din Turcia și-a păstrat controlul asupra marilor orașe și a obținut câștiguri majore în alte părți ale țării la alegerile locale de duminică. Rezultatele sunt considerate drept cea mai mare înfrângere pentru președintele Recep Erdogan în peste două decenii. Observatorii spun că rezultatul alegerilor locale ar putea semnala o schimbare majoră în peisajul politic turc, transmite Europa Liberă România.

La Istanbul, primarul Partidul Republican al Poporului, Ekrem Imamoglu, a fost reales cu 51,14% înaintea candidatului Partidul Dreptății și Dezvoltării, Murat Kurum, fost ministru al Mediului și Urbanizării, cu 39,59%.

EKREM EMAMOGLU, primarul orașului Istanbul: "16 milioane de locuitori ai Istanbulului sunt câștigători! Felicitări! Nu există învinși în aceste alegeri, știți asta, nu-i așa?"

Erdogan a ieșit la balconul palatului prezidențial și a recunoscut eșecul electoral.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, președintele Turciei: "31 martie nu este sfârșitul pentru noi, ci un punct de cotitură. La alegerile locale din 31 martie, națiunea turcă a folosit încă odată urnele de vot pentru a-și transmite mesajele politicienilor. Indiferent de rezultate, câștigătorul acestor alegeri este în primul rând democrația noastră."

La vot au participat 48,2 milioane de alegători, o rată de participare de 78,55 la sută. Votul este obligatoriu în Turcia, dar absenteismul este practic nesancționat.

Opinia ta contează. Comentează!