Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție nu pot împărți puterea
Justiţie 7 aprilie 2023, 21:08 | 731

Delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt ”nu asigură realizarea scopului proiectului pentru modificarea Codului de procedură penală”. Este opinia șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care zice că proiectul nu va atinge scopul urmărit.

VERONICA DRAGALIN, procurorul-șef Anticorupție: "Din punctul nostru de vedere, ar fi bine să revenim la proiectul original, care a fost circulat spre avizare. Dacă ar fi aplicat acel proiect, atunci, rezultatul, ar fi că dosarele din gestiunea Procuraturii Anticorupție împreună cu CNA vor fi instrumentate de procurorii anticorupție. Dacă ne-am uita la toate dosarele, atunci 23% din volum ar pleca din gestiunea noastră și să fie instrumentate de MAI cu ajutorul procurorilor din alte procuraturi teritoriale și municipale."

Dacă acest proiect de lege va fi votat în lectură finală, Procuratura s-ar pomeni cu un număr mai mare de dosare, crede Veronica Dragalin.

VERONICA DRAGALIN, procurorul-șef Anticorupție: "Versiunea actuală ar avea un efect de creștere a numărului de dosare, pentru că lista de subiecți a fost modificată în așa fel încât să fie incluși mai mulți subiecți care comit infracțiuni, iar suma pentru mită și pentru prejudiciul cauzat a fost redus la un nivel mai mic."

O altă problemă este și numărul mic de ofițeri cu experiență, care în definitiv ar putea fi rezolvată cu un buget adecvat.

VERONICA DRAGALIN, procurorul-șef Anticorupție: "Asta ar fi o soluție, dar realitatea, în ziua de azi, în Moldova. Avem resurse limitate și ar trebui să găsim altă soluție pentru problema cu care ne confruntăm."

Veronica Dragalin crede că legislativul va lua în calcul versiunea legii trimisă spre avizare de Procuratura Anticorupție în februarie 2023. Pe 30 martie, Parlamentul a votat în prima lectură pentru delimitarea competențelor PA și ale CNA.

Opinia ta contează. Comentează!