Câteva rețele de benzinării au ieftinit astăzi carburanții - cu aproximativ 70 de bani per litru în cazul benzinei și cu 60 de bani în cazul motorinei
Economic 20 martie 2020, 15:48 | 1279

Câteva rețele de benzinării au ieftinit astăzi carburanții - cu aproximativ 70 de bani per litru în cazul benzinei și cu 60 de bani în cazul motorinei. Este vorba despre o reducere de patru la sută. Asta în timp ce prețul petrolului pe piața internațională s-a prăbușit în ultima lună, ajungând să fie tranzacționat cu 25-28 de dolari pe baril, ceea ce reprezintă o ieftinire de peste 50 la suță. În Statele Unite ale Americii, prețul unui litru de benzină a ajuns la 50 de cenți.

Mai multe rețele de bezinării au afișat astăzi prețuri medii de 16 lei și 75 de bani pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 și de 14 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină. Gazul lichefiat s-a ieftinit nesemnificativ, în medie cu 10 bani, și a ajuns să coste aproximativ 10 lei. Ieftinirea carburanților are loc în condițiile în care pe piața mondială prețul petrolului a scăzut cu aproape 20 la sută în ultima săptămână și cu peste 50 la sută în ultima lună. De la începutul acestui an, prețurile la pompă în Republica Moldova au scăzut cu aproape 15 la sută. Asta în timp ce prețul petrolului la bursele internaționale s-a prăbușit cu aproape 60 la sută. Chiar dacă o treime din prețul carburanților la pompă îl reprezintă accizele și taxele plătite în bugetul de stat, ar mai fi loc de ieftiniri în Republica Moldova. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, prețul benzinei ar putea să fie și de 15 lei per litru, dacă barilul nu se va scumpi pe piața internațională. Precizăm că, în mai multe state americane, prețul benzinei a ajuns deja la 50 de cenți, echivalentul a 8 lei și 90 de bani, un cost de aproape două ori mai mic decât în Republica Moldova. Experții în energetică din Statele Unite ale Americii spun că este de așteptat ca prețurile la pompă să scadă cu încă 30-50 la sută. Ei mai afirmă că prețurile foarte mici pentru carburanți se vor menține până la vară, cel puțin, dar chiar și după ameliorarea situației privind coronavirusul, petrolul nu se va scumpi până la nivelul anterior crizei. 

Opinia ta contează. Comentează!