Cotațiile petrolului s-au prăbuşit peste noapte și au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
Economic 28 noiembrie 2022, 15:37 | 711

Cotațiile internaționale ale petrolului s-au prăbuşit peste noapte și au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni. Dacă în weekend, barilul de petrol BRENT se tranzacționa cu 86 de dolari, astăzi prețul acestuia a scăzut până la 80 de dolari. Carburanții se ieftinesc încet și sigur, și în Republica Moldova. Prețul plafon al benzinei și motorinei scade continuu de mai bine de două săptămâni.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit că de la miezul nopții benzina se va ieftini cu 22 de bani, iar motorina - cu 19 bani. Astfel, benzina A95 va putea fi vândută cu cel mult 25 de lei și 10 bani, iar motorina de tip standard - cu 25 de lei și 19 bani. Ieftinirea petrolului la nivel internațional, la fel, pare să capete o tendință pronunțată. Cotațiile barilului de țiței au scăzut luni la cel mai mic nivel al acestui an, datorită valului de proteste din China, care afectează cererea. Petrolul european a ajuns la 80-81 de dolari per baril.

Petrolul american West Texas a scăzut până la 74 de dolari, barilul. În China, protestele împotriva restricțiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului s-au extins în marile orașe Beijing și Shanghai. Față de primele manifestații, acum chinezii au scandat și împotriva președintelui, și a Partidului Comunist. Trading Economics explică faptul că evenimentele din China au afectat încrederea investitorilor și perspectivele în privința cererii de petrol. De asemenea, evoluția cotațiilor a fost influențată și de decizia Statelor Unite de a permite companiei Chevron să reia extracția de țiței din Venezuela, însă în mod limitat.

Opinia ta contează. Comentează!