Chișinăul și Tiraspolul nu au reușit să ajungă la un acord privind creșterea livrărilor de curent în dreapta Nistrului
După trei ore de discuții la sediul OSCE de la Tiraspol, oficialii de la Chișinău și reprezentanții regimului separatist nu au ajuns la un numitor comun privind soluționarea crizei energetice și sporirea livrărilor de curent de la Centrala de la Cuciurgan către dreapta Nistrului. Chișinăul a propus o mai bună coordonare a acțiunilor pentru raționalizarea consumului de gaz și energie electrică, a anunțat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Tiraspolul a insistat ca pe lângă problema energetică, în agenda de discuții să fie incluse subiecte suplimentare, precum „importul produselor alimentare și farmaceutice, problema bancară și problema autorizației ecologice pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița”, a precizat Oleg Serebrian într-un briefing, după discuțiile de la Tiraspol. La rândul lor, oficialii de la Chișinău au cerut abordarea subiectului privind „dificultățile de ordin administrativ pe care le întâmpină liceul Evrika din Râbnița”. Cât privește deficitului de curent pentru malul drept al Nistrului, Serebrian a spus că negociatorii s-au înțeles că „grupuri de experți în domeniul energetic de la Chișinău și Tiraspol vor analiza în zilele care urmează anumite detalii tehnice, dar și de ordin juridic, care ar permite soluționarea, fie și parțială, a acestei probleme”.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: "Am convenit cu negociatorul de la Tiraspol că în viitorul apropiat va avea loc o nouă rundă de negocieri, la care vom aborda mai detaliat acest subiect. În general, întâlnirea de azi, deși fără rezultate palpabile pe subiectul energetic, lasă încă loc de speranțe că anumite lucruri pot fi făcute pentru a ușura povara crizei energetice pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului."
Oleg Serebrian a mai declarat că la Tiraspol au fost discutate pericolele legate de o eventuală decizie a Gazpromului de a sista în totalitate livrările de gaze către Republica Moldova.
Precizăm că de pe 24 octombrie, Republica Moldova înregistrează deficit de energie electrică, după ce Centrala de la Cuciurgan a redus livrările până la 27% din necesarul malului drept al Nistrului. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat spre seară că Gazprom a confirmat livrarea gazelor în luna noiembrie. Prețul estimat este de 821 de dolari per mia de metri cubi. Doar că volumul rămâne tot de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în condițiile în care vremea se răcește și este nevoie de tot mai mult gaz.