Chicu: Veniturile la buget s-au prăbușit
Economic 16 aprilie 2020, 20:20 | 1701

Resursele bugetului de stat sunt la limită, iar pensiile și salariile sunt achitate din banii acumulați în primele două luni ale anului și din cele 20 de milioane de dolari, transferate de Fondul Monetar Internațional în luna martie. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu la un post privat de televiziune. Șeful Guvernului își leagă speranțele de un credit de patru miliarde de lei, care ar urma să fie oferit Republicii Moldova tot de FMI.

ION CHICU, prim-ministru

Începând cu 17-18 martie, au scăzut în jumătate veniturile la bugetul de stat. În prezent, putem achita pensiile și salariile exclusiv din ce am adunat suplimentar în primele două luni și jumătate ale anului. În primele două luni ale anului, doar Serviciul Vamal a adus în bugetul statului cu 27% mai multe venituri față de aceeași perioadă a anului trecut. Iată, cu acele resurse noi acum supraviețuim. Asta trebuie să fie înțeles. Noi nu printăm bani. Noi am adunat acel supra-venit timp de două luni și jumătate. Din contul lor am achitat pensiile și salariile pentru luna aprilie. A mai rămas ceva și pentru luna mai.

Ion Chicu a mai spus că din cauza situației legate de coronavirus, importul de mărfuri și acumulările din Vamă au scăzut cu 50 la sută, iar acumularea de taxe interne e practic inexistentă, deoarece nu au loc activități economice. Potrivit lui Chicu, acel credit de patru miliarde de lei, oferit de FMI, ar urma să compenseze scăderea acumulărilor de bani la buget. Întâmplător sau nu, premierul a adăugat că, până la începutul crizei, veniturile lunare la buget au constituit anume această sumă, de patru miliarde de lei. În pofida acestor relatări sumbre, privind starea economiei, Ion Chicu a postat astăzi un mesaj optimist pe Facebook.

ION CHICU, prim-ministru

Avem în ultimele 24 de ore alte 64 de persoane vindecate de coronavirus și externate din spitale. În total, la ziua de astăzi avem 235 persoane tratate de această boală. Este un motiv suplimentar de a le mulțumi medicilor noștri! Dar și de a forma, deja, agenda pentru data de 27 aprilie.

În același mesaj, Ion Chicu și-a publicat agenda pentru ziua de 27 aprilie. Printre activitățile planificate, se numără un prânz cu membrii Guvernului la o pizzerie. După briefing-ul de presă de la ora 18, șeful Guvernului are de gând să cumpere o bicicletă. Amintim că luni, președintele Igor Dodon a declarat că dacă se vor păstra aceleași tendințe în evoluția situației privind coronaviruslui, atunci la sfârșitul lunii aprilie autoritățile vor scoate anumite restricții pentru activitățile economice. 

Opinia ta contează. Comentează!