Afaceri prospere și mașini scumpe în garaj: Cum își duc traiul președinții de raion // Jurnalul Săptămânii, 22 Mai
Jurnalul Săptămînii 22 mai 2021, 20:50 | 7161

În sate, o mulțime de oameni de rând o duce de la o zi la alta, la limita sărăciei, în timp ce șefii de tot soiul sunt adevărații stăpâni ai momentului. O categorie aparte o reprezintă președinții de raion. Mulți dintre aceștia își duc traiul în lux: au afaceri prospere și mașini scumpe în garaj. Alții afirmă că trăiesc doar din salariu, iar bani pentru mașină personală nu reușesc să adune. Echipa noastră a analizat și în această săptămână declarațiile de interese și avere depuse la Autoritatea Națională de Intergritate pentru anul 2020 de către alți trei președinți de raion.

Candidatul Platformei DA, Pavel Spânu, a ajuns președinte în raionul Criuleni cu votul a 17 consilieri raionali. Spânu a fost susținut la această funcție de către consilierii PAS, PPDA, PLDM, PUN și de către un consilier independent. În declarația sa de avere și interese, pentru 2020, Spânu indică un salariu de 193.560.00 lei, aproximativ 28 de mii de lei venituri obținute de la trei companii, pensia sa și a soției, în valoare de 47 de mii de lei, oferită de Compania Națională de Asigurări Sociale. Pavel Spânu neagă că ar fi ridicat alte trei salarii, în afară de cel de la consiliul raional, deși pe declarația de avere a indicat anume așa.

Oficial, Pavel Spânu este proprietarul a 27 de terenuri agricole, dar și al unui imobil de 153,8 metri pătrați, evaluat la 0 lei. Casa familiei Spânu se află într-un cartier select din Criuleni. În 2018, familia Spânu a beneficiat și de o moștenire în raionul Călărași, la fel, cu valoarea 0 lei.

Pavel Spînu are în proprietate și un apartament de 66,6 metri pătrați în municipiul Chișinău. Conform actelor, acesta valorează 447.060 de lei, cam 22 de mii de euro.

Președintele raionului Criuleni a declarat că are șapte conturi bancare, trei fiind în euro, în valoare de 24 de mii de euro, alte patru - cu 124 de mii de lei. Spânu nu a indicat în documente că ar avea vreun mijloc de transport. Localnicii care au dorit să își păstreze anonimatul ne-au spus că președintele raionului nu își cumpără mașină personală, deoarece o folosește pe cea oferită de stat. Pavel Spânu afirmă că nici nu are nevoie de mașină proprie.

Din 1992 până în prezent, Pavel Spânu este director și singurul fondator al companiei ”Agroconstrucţia”, specializată pe transport auto international, transportarea şi logistica mărfurilor dar şi genuri de activitate licențiate, legate de sfera construcţiilor. Conform actelor, valoarea companiei ar depăși 776 de mii de lei. Deși în acte, Pavel Spânu figurează drept fondator și conducător al companiei Agroconstrucția, el neagă implicarea într-o altă activitate decât cea a Consiliului raional.

Anterior, Pavel Spânu a fost membru şi secretar al Consiliului de administraţie al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Republica Moldova. Pavel Spânu s-a lansat în politică în anul 2015. Recent, președintele raionului Criuleni a ajuns în atenția Autorității Naționale de Integritate.

Ne-am interesat și cum stau lucrurile în raionul Căușeni. Nicolae Gorban este președintele raionului din martie 2017. În declarația de avere, Gorban arată că în anul trecut a ridicat un salariu de 151.837.49 lei. El este proprietarul a opt terenuri intravilane, dar și al unei case de 110 metri pătrați, evaluată la 317 mii de lei. Gorban ne-a dat asigurări că această locuință s-ar afla în orașul Codru, o suburbie a Chișinăului, însă a indicat o adresă inexistentă.

Familia Gorban mai deține și un garaj de 62 metri pătrați, evaluat la 0 lei.

Familia Gorban a indicat venituri modeste, ba chiar că ar locui în casa socrilor din raionul Căușeni.

Casa socrilor președintelui raionului Căușeni se află cam la trei km de consiliul raional. Oamenii din vecinătate ne-au spus că rar îl văd pe președinte la casa părintească a soției sale. În schimb, localnicii ne-au spus că Gorban face zilnic naveta Chișinău-Căușeni. Aceste declarații au fost confirmate și de către președinte.

La categoria bunuri mobile, Nicolae Gorban a indicat că deține opt mașini: două autoturisme Mercedes, patru camioane ZiL, Ford Transit, Mercedes și DAF, o Lada și o remorcă Trailer General. Automobilele au fost cumpărate între 2008 și 2018. Cea mai scumpă este mașina Mercedes, de aproximativ 40 de mii de euro. Gorban spune că nu exploatează mașina oferită de stat, deoarece Mercedesul ar fi ”mai econom”.

În actul prezentat la ANI, oficialul a raportat un venit de 108.148.32 lei din salariul soției sale, obținut la compania pe care au înființat-o, Testaprim Auto SRL. Firma este specializată în comerț și în activități de testare și analiză tehnică. A fost întemeiată în 2005. Are un capital social subscris de 1,4 milioane de lei, iar în 2019, conform raportului financiar, a înregistrat venituri de 1,63 milioane de lei. Gorban nu a indicat ce venit a obținut din încasarea de la Testaprim Auto SRL din arenda mașinilor. Compania familiei Gorban se întinde pe un teritoriu imens la intrarea în orașul Căușeni.

Din CV-ul președintelui raionului Căușeni aflăm că între 2007 și 2009, Nicolae Gorban a fost jurist la SRL Bias Trans, între 2009 și 2012 – director la Octaspex-Trans SRL, iar din 2012 până în 2017 – director la Testareprim Auto SRL, companie pe care a înființat-o. Pană a-și crea propria companie, Gorban a lucrat la Comisariatul de poliție al raionului Anenii Noi. Exact în acea perioadă, oficialul și-a înregistrat compania în casa unei familii din Anenii Noi.

Acestă familie a confirmat că în casa ei, președintele raionului Căușeni și-a indicat adresa juridică a companiei. Nu este clar, cum s-a întâmplat acest lucru. Stăpânii spun că nu au primit niciun ban pentru acest serviciu, dar și că nu au nicio legătură cu familia Gorban.

O situație neclară este și în raionul Ștefan Vodă. Șeful acestuia, socialistul Vasile Maxim a ajuns președintele raionului Ștefan Vodă cu votul a nouă consilieri de la PSRM și nouă de la PD. Consilierii de la PAS s-au abținut, iar cei de la PPDA au votat împotrivă. Oficialul a indicat în declarația de avere și interese personale, depusă la Autoritatea Națională de Integritate, cinci terenuri și bunuri imobiliare.

În acte, Vasile Maxim a declarat o casă obținută în 2016, evaluată la 29.583.00 lei.

Apartamentul pe care l-a indicat oficialul se află într-un bloc cu cinci etaje nu departe de Consiliul raional. Vasile Maxim spune că a contractat și un credit de 140 de mii de lei pentru a face reparație în locuința sa.

În anul 2020, președintele raionului Ștefan Vodă a ridicat un salariu de 170.297.76 lei de la Consiliul raional, iar soția sa - un venit de 107.686.54 lei. Soții Maxim au beneficiat de pensii și indemnizații oferite de CNAS în valoare de peste 82 de mii de lei.

Deși în acte Vasile Maxim a indicat că mașina arsă a vândut-o cu aproape 20 de mii de lei, nouă ne-a declarat că ar fi primit în jur de zece mii de lei. Vasile Maxim nu și-a mai cumpărat o altă mașină personală, pentru că, spune el, nu are bani.

Până a deveni președinte de raion, Vasile Maxim a fost director al unei societăți pe acțiuni cu activitate în domeniul transportului de călători, cu un capital social de peste 776 mii lei și 25 de linii regulate. În octombrie 2019, în calitate de director al firmei de transport, Vasile Maxim depune o cerere către fostul președinte al raionului Ștefan Vodă, în care solicită amânarea unui concurs, anunțat pentru atribuirea dreptului de deservire a două rute regulate raionale pe direcția Palanca – Ștefan Vodă și Copceac-Ștefan Vodă.

Ulterior, peste o lună, Vasile Maxim este ales președinte de raion și renunță la calitatea de director al firmei de transport, dar își menține cele 5038 de acțiuni în cadrul firmei. Astfel, acesta abrogă o dispoziție a fostului președinte de raion, prin care era anunțat concursul pentru deservirea celor două rute. Prin urmare, ceilalți concurenți transportatori sunt eliminați din concurs și generează noi posibilități favorabile fostei sale firmei de transport, în eventualitatea organizării altor concursuri pe viitor. Vasile Maxim a ajuns în vizorul ANI.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a mai stabilit că în august 2020, Vasile Maxim emite o dispoziție, pe care o semnează vicepreședintele raionului, prin care se acceptă atribuirea spre deservire a două rute pe direcția Copceac-Ștefan Vodă aceleiași firme de transport, în care președintele raionului are interese. Inspectorul de integritate a decis că președintele raionului Ștefan Vodă a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin acțiunile întreprinse.

Mai târziu, la conducerea societății vine un șofer.

Potrivit surselor noastre confidențiale, soția lui Ion Vasilița administrează un restaurant la intrarea în orașul Ștefan Vodă. Ulterior, familia Vasilița și-au deschis afacere și în transport. Oamenii din partea locului spun că pe acte figurează doar Ludmila Vasilița, însă restaurantul ar aparține familiei președintelui raionului Ștefan Vodă. Oficialul a negat această informație.

Președintele raionului Ștefan Vodă se află în litigiu cu Autoritatea Națională de Integritate. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Vasile Maxim riscă să fie demis din funcție și să nu mai dețină dreptul de a avea vreo funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Acesta va fi înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie