BOP: Patru partide ar intra în Parlament, dacă duminică s-ar organiza alegeri anticipate
Politic 22 februarie 2021, 19:46 | 2031

Patru formațiuni politice ar accede în Parlament, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și formațiunea ”Partidul Nostru”. Sunt rezultatele sondajului ”Barometrul Opiniei Publice”, prezentat astăzi într-o conferință de presă. Cercetarea sociologică arată o inversare de preferințe la vârful clasamentului partidelor politice. Mai exact, PAS ar obține un scor aproape dublu față de PSRM.

Scăderea popularității PSRM ar putea să fie explicată și prin scăderea preferințelor pentru liderul formațiunii, Igor Dodon. Dacă în octombrie 2020, înainte de alegerile prezidențale el era apreciat de peste 23 de procente dintre cei intervievați, atunci în prezent, popularitatea acestuia a scăzut până la 11 la sută.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul Institutului de Politic Publice: "Care este personalitatea politică în care Dumneavoastră aveți cea mai mare încredere? Este întrebare deschisă și cetățenii au ales - Sandu Maia - 22,5%, Dodon Igor - 11%, Ilan Șor - 2,4%, Vladimir Voronin - 1,7%, altcineva - 1,6."

Peste 50 la sută dintre cei intervievați au declarat că nu au încredere în nimeni, nu vor să răspundă sau nu știu pe cine să aleagă. Cât privește partidele politice, PAS-ul se apropie de pragul în care ar putea să obțină singur majoritatea parlamentară.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul Institutului de Politic Publice: "Respondenții deciși - 60,9% din totalul respondenților. Dintre aceștia, PAS ia 48,6 la sută din voturi, PSRM - 26,6%, Partidul Șor - 8,7% și Partidul Nostru - 6,2 la sută. Aici este marja de trecere în Parlament."

Sub pragul electoral s-ar regăsi Partidul Comuniștilor, cu 3,3 la sută, Platforma DA - cu 2,8 la sută, PLDM - cu 1,5 la sută și PD - cu 0,8 la sută. Sondajul ”Barometrul Opiniei Publice” nu include potențialul vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare. Datele studiului mai arată că 84 la sută dintre cetățeni și-ar dori să participe la alegerile parlamentare în cazul în care acestea ar fi organizate duminică. Instituțiile statului cu cel mai mic grad de încredere sunt Parlamentul și Guvernul, iar cetățenii cred că majoritatea absolută a politicienilor este coruptă.

VICTOR CIOBANU, analist politic: "Ce trebuie să facem? Să mergem, totuși, pe varianta unui Guvern? Să mai stăm până în 2023 cu acest Parlament sau este nevoie de alegeri anticipate? Rezultatul acestor diagrame cred că demonstrează univoc că doar alegerile pot schimba situația actuală din acest Parlament. Respectiv, dacă se schimbă Parlamentul, în urma alegerilor, se vine și cu un Guvern nou."

Peste 63 la sută dintre intervievați cred că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită. Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice şi Marketing „CBS-Research” la comanda Institutului de Politici Publice în perioada 28 ianuarie - 14 februarie, pe un eșantion de 1.108 de persoane din 86 de localități. Marja de eroare este de ±3%. Cercetarea a fost finanțată de Fundația Soros Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, CRJM și Swiss Cooperation Office in Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!