Atunci când poeziile despre identitatea românească erau ascunse, nimicite sau blamate, poetul Gheorghe Cutasevici a găsit alte modalități de a-și expune în creațiile sale idealul românesc. În 1980, el a semnat cartea de versuri ”Hora luminii”, cu un tiraj de 3000 de exemplare, care a fost ulterior ars și interzis pentru un text considerat drept naționalist.

Pentru acest lucru a avut de înfruntat multe pedepse. Cea mai dureroasă însă a fost trădarea colegilor de breaslă.

Scriitorul a fost pedepsit prin ”exilarea” din munca sa de o viață.

În ciuda tuturor, s-a angajat la Ministerul Economiei de atunci și acolo a învățat cum să își creeze propria întreprindere. Și-a făcut o tipografie în propria locuință, care, pe lângă o sursă de venit, este și o alinare pentru suflet.

În timp ce mulți colegi din generația lui sunt departe de lumea tehnologiilor, Gheorghe Cutasevici cunoaște destul de bine calculatorul...

Gheorghe Cutasevici s-a născut în 1938 în satul Tartaul, raionul Cahul. A debutat editorial în 1974 cu volumul ”Hora fulgilor”. Până a-i fi interzise opera, el a scos volumele ”Înțeleptele cuvinte”, Cântecele, Horele”, ”Pisica siameză”, și altele. Poetul a fost distins cu Trofeul și Diploma de Onoare ale Concursului de satiră și umor ”Constantin Tănase” de la Vaslui, în 1998.