Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat Baltic Pipe, un gazoduct strategic, menit să înlocuiască parțial livrările de gaze rusești
Externe 28 septembrie 2022, 15:45 | 351

Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat Baltic Pipe, un gazoduct strategic, menit să înlocuiască parțial livrările de gaze rusești. "Epoca dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit", a declarat prim-ministrul Poloniei. Noul gazoduct, care se va întinde între Polonia și Danemarca, va alimenta, de pe 1 octombrie, mai multe țări europene cu gaze din Norvegia - până la zece miliarde de metri cubi pe an.

MATEUSZ MORAWIECKI, prim-ministrul Poloniei: "Putem spune cu convingere: epoca dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit. O epocă marcată de șantaj, amenințări și șantaj. Astăzi ne intrăm într-o nouă eră. O eră a suveranității energetice, a libertății energetice și a unei securități sporite."

DITTE JULL JORGENSEN, șeful Direcției Generale Energie a Uniunii Europene: "Proiectul a fost finalizat în timp ce Rusia poartă un război brutal împotriva Ucrainei și manipulează aprovizionarea cu gaz pentru a destabiliza piața energetică și economiile noastre. Europa transmite Moscovei un semnal puternic că nu va reuși."

Polonia consumă aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dintre care aproximativ jumătate a fost furnizată de Rusia prin conducta Yamal-Europa. În aprilie, autoritățile poloneze au refuzat să plătească gazul rusesc în ruble. Gazprom a întrerupt apoi livrările, iar Polonia a reziliat acordul de gaz cu Rusia. Anterior, ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 a fost complet oprită, deși acesta trebuia doar să fie supus certificării. În septembrie, Gazprom a oprit deja fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1, explicând că acest lucru se datorează unor probleme tehnice.

Țările Uniunii Europene acuză Rusia că folosește gazul ca instrument de presiune politică și șantaj. Kremlinul neagă acuzațiile. Anterior, Azerbaijanul și Israelul au anunțat că vor crește livrările de gaze către Europa.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că rezervele de gaze ale blocului comunitar au ajuns la o capacitate de stocare de 80% .

Opinia ta contează. Comentează!