Sindicaliștii cer să fie examinate posibilitățile unor noi majorări salariale în anul 2022
Economic 13 ianuarie 2022, 16:13 | 1366

Eventuala majorare suplimentară a tarifelor la resursele energetice va provoca un val de scumpiri în toate domeniile. Este atenționarea Confederației Naționale a Sindicatelor, care se arată extrem de alarmată de situația din Republica Moldova și de solicitările furnizorilor privind o nouă creștere a tarifelor la gazele naturale și la energia electrică. În acest context, sindicatele propun Guvernului un set de măsuri.

Sindicaliștii consideră că intențiile de a dubla, practic, prețul la energia electrică și a crește tariful la gazele naturale de 1,5 ori vor lovi dezastruos asupra nivelului de viață al populației și va afecta grav sectorul antreprenorial, dependent de utilizarea în volume mari a resurselor energetice, se arată în declarația Confederației Naționale a Sindicatelor. Potrivit acesteia, majorarea tarifelor la resursele energetice va avea un efect de avalanșă și va atrage scumpirea tuturor mărfurilor și serviciilor, iar aici se adaugă și scumpirile zilnice ale carburanților, care, de asemenea, conduc la creșteri de prețuri în toate domeniile.

În această situație, sindicatele solicită autorităților să întreprindă, în regim de urgență, anumite măsuri.

DECLARAȚIA SINDICATELOR: "- să fie compensate diferențele de prețuri, create ca urmare a majorării tarifelor, pentru toată populația; - să fie majorat ajutorul din partea statutului pentru consumatorii casnici, pentru consumul de resurse energetice; - să fie subvenționați antreprenorii, care produc bunuri și servicii de primă necesitate; - să fie examinate posibilitățile unor noi majorări salariale în anul 2022, pentru a nu admite diminuarea puterii de cumpărare; - să fie introduse plafoane de prețuri și tarife pentru mărfurile și serviciile de uz cotidian."

Amintim că Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică, a cerut practic dublarea tarifului la curent. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat că MoldovaGaz ar putea cere majorarea tariful la gaz, de la 11 lei la 14,7 lei pentru un metru cub.

Opinia ta contează. Comentează!