SANDU: Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat atunci când Ucraina va câștiga războiul pornit de Rusia
Politic 29 septembrie 2022, 15:26 | 697

Atunci când Ucraina va câștiga războiul pornit de Federația Rusă, ar putea să apară premise pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. În același timp, șefa statului spune că deocamdată nu sunt informații precum că regimul de la Tiraspol ar intenționa să organizeze vreun referendum de alipire la Rusia, după modelul regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina.

Maia Sandu a declarat că diferendul transnistrean poate fi rezolvat doar pașnic și doar după ce Rusia va pierde războiul din Ucraina.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Premise pot apărea atunci când Ucraina va câștiga acest război. Eu întotdeauna am spus că acest conflict poate fi rezolvat atunci când apare o oportunitate geopolitică și noi trebuie să fim gata pentru această oportunitate geopolitică. În momentul în care Ucraina va câștiga războiul atunci poate să apară o oportunitate geopolitică și trebuie să fim gata pentru această oportunitate. La moment, eu nu văd condiții de rezolvare pașnică a acestui conflict. Or, condiția noastră principală e rezolvarea pașnică a conflictului."

Șefa statului le-a transmis celor care cer o implicare militară a Ucrainei în conflictul transnistrean că „pentru Republica Moldova, cel mai important lucru acum este menținerea păcii și pe malul drept, și pe malul stâng al Nistrului, nu provocarea unui război”. Maia Sandu a mai declarat că autoritățile de la Chișinău nu dețin informații precum că în regiunea transnistreană ar urma să fie organizate referendumuri similare celor din zonele ocupate ale Ucrainei.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "- Nu aveți informații? Mâine-poimâine poate ne trezim și în Transnistria cu un așa-zis referendum? Cum ar reacționa Republica Moldova într-o astfel de situație? - Nu cred că acest lucru este posibil în viitorul imediat, pentru că nu există aceste informații, dar evident, că ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce face Rusia în Ucraina este încălcarea dreptului internațional și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toți."

Maia Sandu a fost întrebată de către moderatorul emisiunii dacă deține informații privind creșterea numărului de cetățeni ruși, care ajung în Republica Moldova, în contextul în care zeci de mii de ruși fac cozi kilometrice pe la punctele de frontieră pentru a fugi de mobilizare și a se refugia în alte țări. Șefa statului a răspuns că, deocamdată, e devreme să fie făcute anumite estimări, pentru că „acum nu este atât de ușor să ajungi în Republica Moldova”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem un zbor de la Erevan la Chișinău și acolo o treime din cei care au venit recent sunt cetățeni ai Federației Ruse. Și avem un număr mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova care dețin și cetățenia Rusiei și care vin terestru, cu autocarele, prin țările europene. Oricum, instituțiile noastre de la frontieră au această responsabilitate de a analiza cine vine și dacă acești oameni au intenții bune sau dacă ar putea reprezenta un risc pentru stabilitatea țării noastre."

Șefa statului a adăugat că se fac verificări mai stricte la frontieră, iar cei care sunt considerați că prezintă un risc, nu sunt admiși să intre în Republica Moldova. Potrivit Maiei Sandu, în următoarele zile Ministerul Justiției va veni cu un proiect de lege privind înăsprirea pedepselor penale pentru cetățenii moldoveni, care merg să lupte în Ucraina de partea agresorului.

Opinia ta contează. Comentează!