Nistrul, pe cale să ajungă o mlaştină
Politic 19 decembrie 2018, 21:52 | 3042

Ecologiști dau alarma! Râul Nistru se va transforma într-o mlaştină, iar două milioane de cetăţeni vor rămâne efectiv fără apă potabilă. Avertizarea a fost făcută după ce Ucraina a anunţat oficial Republica Moldova că vrea să extindă sistemul hidroenergetic de la Dnestrovsk. Autorităţile de la Chişinău nu au reacționat, deocamdată.

Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, constituit din 45 de organizaţii şi din experţi independenţi au semnat un apel, în care cer autorităţilor Republicii Moldova să nu accepte demersurile Ucrainei privind construcţia a încă trei turbine la hidrocentrala de la Dnestrovsk. Ma exact, Guvernul Republicii Moldova este îndemnat să nu semneze Acordul privind asigurarea funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean până la definitivarea Studiului de impact asupra mediului, elaborat de PNUD Moldova.

Ecologiștii amintesc de faptul că după cea mai recentă extindere a hidrocentralei de la Dnestrovosk, prin construcţia ultimelor trei agregate în 2015, au urmat doi ani de secetă hidrologică, nivelului apei din Nistru fiind la limita posibilităţii de pompare a apei pentru municipiul Chişinău. Expertul în protecția mediului Alecu Reniţă sugerează Guvernui să nu dea câştig de cauză unor clanuri comerciale în detrimentul populaţiei.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, nu a binevoit să ne spună dacă Guvernul va accepta inițiativa KIevului.

După şedinţa Guvernului, Chiril Gaburici nu a mai dat ochii cu presa. Nu am putut să vorbim nici cu ministrul de Externe și nici cu cel al Agriculturii.

Opinia ta contează. Comentează!