Image-Description
Curtea de Apel i-a restabilit imunitatea judecătorului Oleg Sternioală, cercetat penal pentru spălare de bani
Social 13 noiembrie 2019, 14:30 | 2416

Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut. Asta chiar dacă Sternioală este cercetat penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Prin decizia Curții de Apel „se suspendă până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, executarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care Procuratura Generală a avizat eliberarea acordului de efectuare a unor acțiuni de urmărire penală în privința judecătorului Oleg Sternioală”.

Oleg Sternioală susține că ședința CSM din 4 noiembrie ar fi ilegală, deoarece membrii CSM au fost revocați din funcție pe 27 septembrie.

Anterior, CSM a a calificat hotărârea Adunării Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie ca fiind nulă, în lipsă de cvorum.

Amintim că, acum o săptămână, judecătorul Oleg Sternioală a fost eliberat în sala de judecată. Judecătorii au respins demersul procurorilor de aplicare a măsurii preventive – arest pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de procurorii Anticorupție, care au considerat neîntemeiată hotărârea instanței de judecată. Emil Gaitur, ofițerul de presă al Procuraturii Generale, a declarat pentru IPN că măsurile care se întreprind pe acest caz sunt în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Potrivit lui Gaitur, actualmente, recursul acuzatorului de stat se examinează de Curtea de Apel. Totodată, procurorul a contestat respingerea de către instanța de fond a demersului de aplicare a măsurii preventive – arestul preventiv.

Încheierea Curții de Apel Chișinău este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile de la notificarea ei prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

Oleg Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Momentul perchezițiilor la casa judecătorului CSJ, Oleg Sternioală, poate fi văzut aici.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie