Expert-Grup: creditarea Guvernului de către BNM va conduce la creșterea inflației și reducerea locurilor de muncă
Economic 5 aprilie 2021, 17:33 | 1055

O eventuală creditare directă a Guvernului de către Banca Națională va submina economia țării, va crea presiuni inflaționiste și va provoca reducerea locurilor de muncă. Este reacția Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup” la propunerea lui Igor Dodon ca statul să ia, cu împrumut, peste un miliard de dolari de la BNM.

Economiștii de la ”Expert-Grup” menționează, într-o analiză complexă, că ”un eventual împrumut oferit statului de către BNM, în special în proporții atât de mari (circa 10% din PIB), va crea presiuni inflaționiste, va deprecia moneda națională, va submina creșterea economică, va conduce la reducerea locurilor de muncă și înrăutățirea condițiilor de trai ale populației.

ATENȚIONAREA ”EXPERT-GRUP”: "Un asemenea împrumut va obliga Banca Națională să tipărească lei, fapt ce va conduce la creșterea volumului de lei în economie fără nicio acoperire, punând presiuni pe moneda națională. Pentru a stabiliza situația, BNM va fi nevoită să sterilizeze acest exces de lichidități prin înăsprirea politicii monetare și vânzare de valută străină din contul rezervelor valutare. Aceasta va aprofunda criza economică în care se află momentan Republica Moldova, care se va solda cu pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și falimentarea a mii de întreprinderi."

Experții economici mai precizează că scoaterea banilor din Banca Națională va generea imediat creșterea dobânzilor aferente valorilor mobiliare de stat. Respectiv, va crește costul de deservire a datoriei de stat, ceea ce înseamnă că sute de milioane de lei, în loc să fie direcționate spre investiții sau plăți sociale, vor fi cheltuite pentru plata dobânzilor ridicate aferente datoriei de stat. După ce șeful PSRM, Igor Dodon, i-a îndeamnat, la finele săptămânii trecute, pe membrii Comisiei pentru Situații Excepționale să ia un împrumut de până la 20 de miliarde de lei de la BNM pentru a ajuta agenții economici în perioada stării de urgență, conducerea Băncii Naționale a venit cu o declarație oficială în care a atenționat că un asemenea împrumut ar sărăci și mai mult populația Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!