Un armistiţiu între Israel şi grupul militant Jihadul Islamic a intrat în vigoare în cursul nopţii de duminică spre luni
Externe 8 august 2022, 20:33 | 578

Un armistiţiu între Israel şi grupul militant Jihadul Islamic a intrat în vigoare în cursul nopţii de duminică spre luni. Sirenele de avertizare au sunat ieri în localităţile din sudul Israelului, în apropiere de Fâşia Gaza. Tirurile cu rachete au continuat sporadic şi după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Israelul a lansat bombardamentele în Fâşia Gaza din cauza riscurilor producerii unor atacuri ale grupurilor islamiste palestiniene ca reacţie la arestarea lui Bassam al-Saadi, unul dintre liderii operaţionali ai grupului Jihadul Islamic. Guvernul Israelului a anunţat, duminică seară, că şi-a atins obiectivele în Fâşia Gaza, distrugând infrastructura de atac a grupului Jihadul Islamic.

Preşedintele Joe Biden a salutat duminică armistiţiul declarat de Israel şi Jihadul Islamic palestinian, negociat de Egipt, şi a spus că sprijină o anchetă asupra informaţiilor privind victimele în rândul populaţiei civile, transmite luni Reuters. "Administraţia Statelor Unite sprijină o anchetă oportună şi minuţioasă asupra tuturor acestor informaţii şi, de asemenea, face apel la toate părţile să pună în aplicare pe deplin încetarea focului şi să asigure fluxul de combustibil şi provizii umanitare pe măsură ce luptele încetează", se arată în comunicatul liderului de la Casa Albă.

De la începutul operaţiunii israeliene, vineri, care a vizat Jihadul Islamic din enclava palestiniană,"43 de palestinieni au fost martirizaţi, inclusiv 15 copii", iar "311 au fost răniţi", potrivit oficialilor din Fâşia Gaza, citaţi de AFP. Bilanţul atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza este de cel puţin 41 de morţi, inclusiv 11 copii, şi 311 răniţi. Armata israeliană susţine că printre victime se numără mulţi „terorişti” şi că nouă civili au fost ucişi de rachete palestiniene care au căzut în Fâşia Gaza. În operaţiuni au fost asasinaţi doi lideri ai filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic.

Acordul de încetare a confruntărilor militare include eliberarea unui lider islamist, arestat săptămâna trecută în Cisiordania, afirmă surse israeliene citate de cotidianul The Jerusalem Post.

Aproape 1.000 de rachete şi obuze au fost lansate, în ultimele trei zile, spre teritoriul israelian. Duminică după-amiază, au fost lansate rachete şi spre oraşul Tel Aviv, inclusiv spre Aeroportul internaţional Ben Gurion.

Opinia ta contează. Comentează!