Interesele au distrus încă o fabrică din RM, iar angajații au rămas pe drumuri
Economic 1 martie 2021, 19:46 | 1762

Una din cele mai mari fabrici de vin din Republica Moldova a fost închisă. Angajații au fost trimiși acasă, iar proprietarii au început să vândă tot, inclusiv cisternele de inox. În timp ce patronii susțin că întreprinderea urmează a fi lichidată, autoritățile locale vorbesc de lichidarea fabricii.

Fabrica de vinuri Nis Struguraș a apărut în anii 90 ai secolului trecut, pe aproximativ patru hectare. În jur - podgorii, cât vezi cu ochii.

TUDOR ȘEPTELICI: "Fabrica este construită sub manuța mea, ea a fost începută de altcineva și pe urmă eu am prelungit constucția și am dat-o în exploatare."

Vinăria se bucura de un mare succes.

TUDOR ȘEPTELICI: "Ca într-o zi să ne trezim noi cu o delegație guvernamentală în frunte cu Tarlev, anul nu mai țin minte. A venit Tarlev, s-a uitat și mie și lui Ștefan Dragan, un șef de la vinărie de la Vărzărești, ne-au propus ca s-o privatizăm. Noi i-am zis lui Tarlev că am fost de acord să privatizăm dacă ne susține financiar. Tarlev nu a vrut să fie în compania noastră și noi ne-am trezit că peste jumătate de an a fost privatizată fabrica. Când noi am calculat atunci, practic fabrica a fost privatizată cu costul vinului care era în fabrică."

Potrivit interlocutorilor noștri, procedura de privatizare nu a fost respectată și în consecință, muncitorii au fost înlăturați, iar în scurt timp la cârma întreprinderii a apărut un cetățean străin.

GHEORGHE CRUDU, MUNCITOR FABRICA NIC STRUGURAȘI: "-De prin Bașchiria, Rusia. A fost ca director unul și atunci parcă parcă s-a mai ridicat olecuțică acolo cu dansul, da pe urmă."

VASILE ADAM, CONSILIER ORĂȘĂNESC NISPORENI: "A venit momentul așa zis privatizare, privatizarea a fost din partea Rusiei sau a Găgăuzei."

Pe 24 noiembrie 2020, noua conducere a fabricii i-a disponibilizat pe toți angajații.

Oamenii sunt și nemulțumiți, și nedumeriți de cele întâmplate. Ei au văzut că proprietarii au început să vândă cisternele de inox. Bărbații afirmă că înainte de a fi concediați, administrația le-a dat indicații să fie demontate toate utilajele.

GHEORGHE CRUDU, MUNCITOR FABRICA NIC STRUGURAȘI: "-Încarcă și le duc. La băieți le-au spus să demonteze toate, dar unde le duc, nu știu. Îi dezastru. Nu ai treabă, fac ce vor. -Cine ei? -Conducerea. Aceștia cu firmele, care au cumpărat-o. Nu știu. Nu pot să spun. La lume nu se uitau deloc."

În anul 2004, când întreprinderea a ajuns să fie privatizată, statul i-a obligat pe noii proprietari să planteze în jur de 100 de hectare de vița de vie și să modernizeze fabrica.

Sursele noastre confidențiale afirmă că în spatele comercializării metalului din fabrică ar sta oamenii din anturajul deputatului Vladimir Andronache, iar fabrica a fost închisă special pentru a avea acces liber la tot ce e de preț. L-am sunat de multe ori pe Vladimir Andronache, în speranța că ne va răspunde la întrebări, dar acesta are telefonul deconectat.

Într-un final, am apelat la Cancelaria de Stat, pentru a afla detaliile privatizării Nis Struguraș. Ni s-a sugerat să expediem o solicitare în scris și vom primi răspuns la întrebări. Scrisoarea a ajuns la Agenția Proprietăți Publice până la moment nu am primit nimic.

Opinia ta contează. Comentează!