Dodon: Maia Sandu are termen până pe 1 februarie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru
Politic 18 ianuarie 2021, 17:24 | 1935

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Porivit judecătorilor Înaltei Curți, Parlamentul poate fi dizolvat doar în cazul în care deputații nu votează un nou Guvern sau dacă Legislativul nu adoptă legi timp de trei luni. Ideea autodizolvării Parlamentului a fost susținută de președintele Maia Sandu și deputații PAS. Imediat după anunțul Curții Constituționale, liderul PSRM Igor Dodon a declarat că Maia Sandu uzurpează puterea în stat prin refuzul de a propune cât mai repede un candidat pentru funcția de premier.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului - imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. Potrivit prevederilor constituționale, atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv președintelui republicii pe care o poate exercita doar în condițiile și conform procedurilor prevăzute expres în Legea Supremă. În consecință, Curtea a decis să declra inadmisibilă sesizarea în discuție."

Peste mai puțin de o oră de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, Igor Doodn a ieșit în fața presei și a declrat că Maia Sandu deja a încălcat Constituția și ar putea fi sancționată. IGOR DODON, președintele PSRM: "Partidul Socaliștilor cere în mod categoric din partea președintelui desemnarea unei candidaturi la funcția de prim-ministru până pe datat de 1 februarie. De ce până pe 1 februarie? Pentru că pe 1 februarie se deschide sesiunea parlamentară. Noi pregătim mai multe inițiative care se vor referi și la actualul președinte. Aveți 2 săptămâni să înaintați canidatul la funcția de prim-ministru. Pe urmă să nu spuneți că nu v-am preîntâmoinat."

Igor Dodon a spus că dacă Maia Sandu va ezita să desemneze un candidat la funcția de premier, ar urma să fie găsite soluții legale pentru sancționarea președintelui, iar socialiliștii vor organiza proteste. Întrebat dacă PSRM ar vota un candidat la funcția de prmier înaintat de Maia Sandu, Dodon a răspuns ”vom vedea”. De partea cealaltă, unul dintre semnatarii sesizării la Curtea Constituționale, deputatul PAS Mihai Popșoi, a scris pe Facebook că ”socialiștii se țin de scaune cu dinții”. Potrivit lui, ”socialiștii îsi doresc perpetuarea crizei și speră să evite anticipatele, dar nu le va reuși, deoarece voința oamenilor de a curăța Parlamentul va fi respectată”. Deputații PAS au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe în privința posibilității de autodizolvare a Parlamentului. Președintele Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că cea mai scurtă cale de declanșare a anticipatelor ar fi anume autodizolvarea Legislativului. Ea a spus că dacă Înalta Curte va respinge această posibilitate, în scurt timp va propune o altă soluție menită să genereze alegeri anticipate.

Analistul politic Victor Ciobanu susține însă, că există o probabilitate mare ca însuși Dodon și deputații PSRM-Șor să-i propună Maiei Sandu, pentru desemnare, candidatura unui nou prim-ministru. Doar că, o hotărâre a Curții Constituțională din 2020 îi obligă să-și oficializeze coaliția.

VICTOR CIOBANU, analist politic: "Până la urmă ar putea fi și varianta asta în care ei formalizează această majoritate, înaintează un candidat pe care președintele, conform interpretărilor Constituției, este obligat să-l desemneze. Ar putea Maia Sandu să nu-l desemneze pentru că este unul cu probleme de integritate sau geva de genaul acesta care va fi interpretabil. Ne trezim cu un Guvern bine-merci, până în 2023, cu majoritate parlamentară până în 2023, o situație foarte confortabilă pentru acționari."

Unul dintre semnatarii sesizării la Curtea Constituționale, deputatul PAS Mihai Popșoi, a scris pe Facebook că ”socialiștii se țin de scaune cu dinții”. Potrivit lui, ”socialiștii îsi doresc perpetuarea crizei și speră să evite anticipatele, dar nu le va reuși, deoarece voința oamenilor de a curăța Parlamentul va fi respectată”. Deputații PAS au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe în privința posibilității de autodizolvare a Parlamentului. Președintele Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că cea mai scurtă cale de declanșare a anticipatelor ar fi anume autodizolvarea Legislativului. Ea a spus că dacă Înalta Curte va respinge această posibilitate, în scurt timp va propune o altă soluție menită să genereze alegeri anticipate.

Opinia ta contează. Comentează!