„Gazprom” ne-a dat un răgaz de două zile pentru achitarea gazelor consumate în lunile octombrie și noiembrie
Economic 24 noiembrie 2021, 19:35 | 741

„Gazprom” ne-a dat un răgaz de două zile pentru achitarea gazelor consumate în luna octombrie și a face plata în avans pentru întreaga lună noiembrie. Este vorba de 1,4 miliarde de lei - un angajament financiar al MoldovaGaz, dar care va fi achitat cu bani publici pentru a evita sistarea livrărilor de gaze.

Astăzi dimineață, „Gazprom” ne-a mai transmis o notificare în care avertiza autoritățile că va sista livrările spre Moldova la miezul nopții, deoarece nu și-a primit banii conform înțelegerii. Șeful „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, susține că întreprinderea nu are bani, deoarece încă nu i-a colectat de la consumatori și a cerut intervenția Guvernului. Abia spre seară, Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că a primit un răspuns pozitiv de la „Gazprom” la solicitarea Chișinăului de a extinde termenul de plată. Astfel, Moldova mai are la dispoziție două zile pentru a face transferul de bani. Mâine, Parlamentul se întrunește în ședință pentru a modifica, în procedură de urgență, Legea bugetului, pentru a include în buget banii ce urmează a fi debursați vineri Gazprom-ului.

Secretarul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat astăzi dimineață pentru presa din Rusia că termenul-limită pentru achitarea gazelor naturale consumate de Republica Moldova în lunile octombrie și noiembrie expiră astăzi, 24 noiembrie, dar plata așa și nu a fost efectuată. Asta în contextul în care, luni seara, „Gazprom” a dat autorităților de la Chișinău un ultimatum de 48 de ore pentru transferul bănesc.

SERGHEI KUPRIANOV, secretarul de presă al Gazprom: "Moldova nu a efectuat plățile curente pentru gaz. Termenul-limită de 48 de ore, după expedierea notificării privind sistarea livrărilor din cauza neachitării gazului, expiră miercuri la miezul nopții."

„Gazprom” amenință că nevalăsa, la noapte, fără gaz în contextul în care Guvernul a aprobat ieri o tranzacție financiară de urgență, din bani publici, pentru ca MoldovaGaz să dispună de 1,4 miliarde de lei pentru a achita datoria curentă, dar și avansul pentru noiembrie, către „Gazprom”. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că acești bani vor fi luați din suma alocată în perioada stării de urgență companiei de stat ”Energocom”, pentru a cumpăra gaze din surse alternative. Tot ieri, Guvernul a comunicat Gazpromului și companiei MoldovaGaz că soluția identificată pentru achitarea urgentă a plăților este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria pe care o are „Termoelectrica” la „MoldovaGaz”, urmând ca aceasta să fie achitată de „Energocom”. Datoria cesionată va constitui anume 1,4 miliarde de lei, bani pe care îi va achita „Energocom” către „MoldovaGaz”, iar aceasta îi va transfera Gazpromului. Pentru această tranzacție a fost modificată în prima lectură Legea bugetului de stat pentru anul curent, iar Guvernul a promis părții ruse că mâine Parlamentul va aproba modificarea în regim de urgență. Prin declarațiile sale, Gazprom sugerează însă cu nu este dispus să aștepte o transferul nici măcar o zi. Ministerul Infrastructurii a ezitat să comunice la acest subiect până în această seară. Abia după ora 16.00, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că Gazprom a acceptat să extindă termenul de plată pentru consumul curent de gaze până vineri, 26 noiembrie. Spânu a dat asigurări că datoria acumulată pentru lunile octombrie-noiembrie va fi achitată. L-am sunat și pe șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, pentru a-l întreba de ce, în ultimele săptămâni, nu a comunicat nimic despre intențiile Gazprom de a stopa furnizarea gazelor, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Opinia ta contează. Comentează!