Cabinetul din Umbră | Noi nume din lista beneficiarilor furtului miliardului vor deveni publice în octombrie
Politic 27 septembrie 2019, 09:40 | 2531

Comisia parlamentară care investighează furtul miliardului va prezenta un nou raport, la mijlocul lui octombrie, în care vor figura nume noi din lista de beneficiari ai jafului din sistemul bancar. Anunțul a fost făcut de Lilian Carp, membru al comisiei, în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

În prezent, aceste nume, precum și legăturile dintre persoanele respective cu cele trei grupuri cunoscute spațiului public – grupul Șor, grupul Filat și grupul Plahotniuc, sunt verificate în cadrul comisiei, a precizat Lilian Carp.

„Lista este mult mai mare. Noi am menționat câteva nume care sunt cunoscute spațiului public și care, de fapt, au organizat procesul de devalizare a banilor”, spune parlamentarul.

Un nou raport al comisiei urmează să fie prezentat în jurul datei de 15 octombrie.

La rândul său, expertul economic Veaceslav Negruța consideră că investigația parlamentară a atins performanțe notabile.

„Unele lucruri care au fost ascunse, au apărut. Odată cu schimbarea guvernării, am văzut și niște acțiuni ale procurorilor privind așa-zise sechestre sau blocaj pe anumite active, chiar dacă acestea deja erau vândute sau cu alți proprietari în spate. Prin inacțiunea procurorilor, dar de fapt aceasta este o crimă pentru că ei au avut toată informația la dispoziție de mulți ani, dar au creat acest coridor pentru ca oamenii să plece sau să-și schimbe interesele, proprietățile, astfel creând obstacole majore pentru o investigație veritabilă și pentru a avea măcar o șansă de recuperare a fondurilor extrase din Republica Moldova”, spune expertul.

Comentatorul politic din România Armand Goșu este de părere că această comisie parlamentară trebuie să prezinte o evaluare politică și să pună presiune pe Procuratură, care să-și intensifice activitatea.

„Ei (membrii comisiei – n.red.) sunt singurii care mișcă ceva. Procuratura strălucește prin absență. Dacă nu s-ar pune presiune politică în Parlament, dacă n-ar organiza aceste conferințe de presă, dacă Alexandru Slusari (n.r. președintele comisiei) n-ar fi activ pe rețelele de socializare, nu s-ar mișca nimic și frustrarea populației ar crește și mai tare. Este extraordinar ce fac acești oameni acolo”, a subliniat Armand Goșu.

Opinia ta contează. Comentează!