Charles Michel a cerut statelor membre UE să ofere statut de candidat la aderare pentru Ucraina și Moldova
Politic 21 iunie 2022, 17:25 | 726

În preajma reuniunii Consiliului European din 23 și 24 iunie, discuțiile în plan internațional privind acordarea statului de țară-candidat pentru Moldova și Ucraina sunt tot mai multe. În contextul în care o decizie favorabilă ar trebui votată unanim de membrii Consiliului European, negocieri au loc în mai multe capitale europene. Președintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut statelor membre să accepte candidatura Ucrainei și Republicii Moldova. Există voci care spun însă că Ungaria ar putea face un joc dublu.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, le-a expediat șefilor de stat și de Guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene o scrisoare prin care îi invită la summit-ul de la Bruxelees din 23 și 24 iunie. În scrisoare, dar și într-o adresare video, Charles Michel le spune celor 27 de lideri europeni că în contextul războiului care a ajuns, din nou, pe continentul european, blocul comunitar a luat măsuri fără precedent în privința viitorului geopolitic al UE. Mai mult, potrivit lui Charles Michel, acum statele membre trebuie să facă pași suplimentari pentru a consolida securitatea și stabilitatea continentului european.

CHARLSE MICHEL, președintele Consiliului European: "Noi trebuie să luăm o decizie istorică. Eu cred că acum este momentul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Viitorul acestor țări și a popoarelor lor este în UE. În particular, intenția mea este ca noi să decidem acordarea statutului de candidat Ucrainei și Moldovei."

Charles Michel a mai menționat că Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei un sprijin puternic umanitar, militar, economic şi financiar, pentru că ”pacea, securitatea și prosperitatea într-o ordine internațională bazată pe reguli sunt valori pe care UE le împărtășește cu partenerii săi europeni”. Prestigioasa publicație ”Bloomberg” a notat într-un articol, cu referire la surse din blocul comunitar, că reprezentanții cele 27 de state membre ale Uniunii Europene intenționează să acorde oficial Ucrainei și Republicii Moldova statut de candidat în această săptămână. Asta pentru că la întâlnirea de luni a ambasadorilor UE, nimeni nu s-a opus unei astfel de decizii. În ceea ce privește Georgia, acestă țară mai are de îndeplinit anumite ”condiții suplimentare specifice”. Într-un comunicat plasat pe site-ului ministerului de Externe de la Chișinău se arată că șeful diplomației, Nicu Popescu, a discutat telefonic cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei, Jeppe Kofod. Subiectul principal al discuției l-a constituit oportunitatea acordării Republicii Moldova a statutului de țară-candidat pentru aderare la UE. În comunicat se arată că Popescu și-a exprimat recunoștința pentru susținerea oferită de Danemarca în acest sens. Asta în contextul în care, potrivit unor informații apărute anterior în spațiul public, cel puțin două state membre UE, inclusiv Danemarca, ar fi reticente în privința procesului de extindere a blocului comunitar. Între timp, premierul maghiar Viktor Orban a cerut ca împreună cu Ucraina și Republica Moldova să primească statut de țări-candidat Bosnia și Georgia, în pofida apelului Comisiei Europene care a recomandat statutul de candidat doar pentru Ucraina și Moldova. „Condiția pusă de Orban este imposibil de îndeplinit, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia”, notează Digi24. În acest caz, Ungaria ar putea să facă uz de dreptul său de veto în Consiliul European, pentru a bloca orice acordare a statului de candidat la reuniunea de joi de la Bruxelles. Cu o zi înaintea acestei reuniuni, președintele Maia Sandu a publicat un editorial în mai multe publicații prestigioase precum El Pais, Le Figaro, Die Welt, Le Soir sau La Repubblica în care a scris că liderii Uniunii Europene trebuie ”să susțină candidatura Republicii Moldova în cadrul Consiliului European din 23 și 24 iunie și să recunoască această oportunitate geopolitică unică”. Șefa statului a mai notat că ”o Moldovă europeană va aduce mai multă stabilitate în Estul Europei, va dezvolta comerțul și va extinde prosperitatea regiunii”.

Opinia ta contează. Comentează!