Costul unei călătorii în transportul public din Chișinău ar putea crește până la șapte lei
Economic 1 decembrie 2021, 19:46 | 1742

Costul călătoriilor în transportul public din Chișinău ar putea crește cu 6-7 lei. Așa prevede proiectul bugetului propus de Primărie pentru anul 2022. Potrivit acestuia, întreprinderile de transport vor primi, în anul viitor, 700 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că ar trebui să crească și încasările - deci, și prețul călătoriilor, afirmă consilierii de la PAS.

Potrivit consilierilor PAS din Consiliul Municipal Chișinău, proiectul bugetului municipal pentru 2022, propus de Primărie, prevede alocarea a 700 de milioane de lei întreprinderilor de transport. Asta înseamnă că.

ROMAN COJUHARI, președintele fracțiunii PAS din CMC: "Aceste 700 de milioane sunt formate în primul rând de creșterea prețului per vehicul/kilometru atât în cazul troleibuzelor de la 23.9 lei la 25.4 lei și de la 23.02 la 26.3 lei în cazul autobuzelor, adică cu peste 3 lei mai mult."

Consilierii susțin însă că, înainte de a fi majorate tarifele, Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze trebuie supuse unui audit. Primarul Ceban ignoră aceste propuneri. De asemenea, consilierii cer identificarea unor surse pentru a acoperi cheltuielile de transport - nu pentru a le pune pe umerii oamenilor.

ZINAIDA POPA, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC: "El înțelege că 700 de milioane e o povară enormă pe umerii bugetului și, evident, va încerca să scape de această povară. Însă nu așa cum ar face un manager eficient, optimizând din cheltuielile întreprinderilor, ci transferând povara pe umerii locuitorilor municipiului."

În replică, Vladimir Mitru, consilierul primarului capitalei, a spus că o decizie privind majorarea tarifului pentru călătoria în troleibuze și autobuze urmează a fi luată de Consiliul Municipal Chișinău, nu de primar. Totuși, el a precizat că prețul real al unei călătorii în transportul public este deja de 14 lei, iar tariful actual nu a mai fost ajustat din 2009. Acesta a fost însă întrerupt de consilierii PAS.

VLADIMIR MITRU, consilierul primarului general: "Dvs cunoașteți cum se formează astăzi prețul la călătorie? Ce procentaj e consumul, salariul șoferilor și taxatorilor?"

În prezent, călătorii achită pentru o călătorie cu troleibuzul în Chișinău 2 lei, iar cu autobuzul – 3 lei.

Opinia ta contează. Comentează!