Maia Sandu propune Guvernului să interzică temporar exportul de grâu pentru a nu permite scumpirea pâinii
Economic 30 martie 2021, 19:51 | 1266

Maia Sandu i-a cerut astăzi Guvernului interimar să interzică temporar exportul de grâu în contextul în care există riscul creșterii prețurilor la produsele de panificație. Președintele a făcut această declarație după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Maia Sandu a precizat că au fost exportate grâne din stocul de rezervă al statului, care trebuia reînnoit, iar pe marginea acestui caz urmează o fi pornită o anchetă. Potrivit președintelui, Agenția Rezerve Materiale a decis să vândă o parte din grâul care trebuia reînnoit în detrimentul intereselor pieței interne a Republicii Moldova. Ieri, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat că Guvernul ar pregăti o hotărâre, prin care 24 mii de tone de grâu din rezerva statului ar urma să fie reîmprospătate, adică vândute, iar la viitoarea recoltă, restabilite de către unii antreprenori. Decizia s-ar pregăti deja de o lună, iar procesul trebuie să fie transparent pentru a nu afecta prețul la pâine. Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, susține însă că Republica Moldova este asigurată alimentar, iar temei de îngrijorare în rândul populației nu există.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am recomandat astăzi Guvernului, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, să introducă o interdicție temporară la exportul grânelor. Între timp, se va reface acest grup de lucru care trebuie să determine care pot fi intervențiile din rezerva de stat așa încât să putem să ajutăm și companiile producătoare de pâine pentru ca să nu permitem creșterea prețurilor la pâine, dar și crescătorii de animale care au mare nevoie de furaje și care nu întotdeauna pot să și le asigure la prețuri normale. "

Opinia ta contează. Comentează!