Din cei puțin peste două mii de lei din pensie Eugenia Eftodii cumpără caiete, cărți, dar și bomboane pentru cei mici
Social 27 septembrie 2022, 20:22 | 6419

Părinții au plecat peste hotare, iar copiii lor, care au acum șapte și 11 ani, au ajuns în grija bunicii. De ajutor - nici vorbă. Din cei puțin peste două mii de lei din pensie, bunica Eugenia Eftodii le cumpără copiilor caiete, cărți și bomboane. Nu se plânge niciodată și spune că va depăși toate greutățile pentru a-și vedea nepoții mari.

EUGENIA EFTODII, locuitoare a satului Domulgeni, Florești: "Nepoțelul este clasa a V-a, iar nepoțica a I-a. -Vă ajută la întreținere? -Nu, nu mă ajută cu nimic, eu cu pensia mea, iată doamna Vera m-a ajutat, Dumnezeu să-i de-a sănătate, dar ei nu mă ajută cu nimic. -Cum? V-au lăsat așa copii într-o bună zi? -Așa tot timpul. Nu e prima dată. -De când? Ce vârstă aveau? -Fetița avea patru anișori, cred, dar băiatul chiar de mic mi l-o lepădat. -Ce v-au spus? -S-a despărțit de primul om și a fugit la altul și mi-o lepădat băiatul și crește-l. Și l-am crescut."

Chiar de abia mai merge, verifică zi de zi temele nepoțeilor. Îi laudă când au reușite, îi încurajează când ceva nu merge bine și spune că nu știe ce s-ar face fără ei.

EUGENIA EFTODII, locuitoare a satului Domulgeni, Florești: "E greu, dar ce să fac? Mă strădui așa cum pot, de unde pot, de unde nu pot, ce să fac? Cum să-i las? Nu mă lasă sufletul și inima să-i las în voia sorții. Ce vor, mă strădui așa, nu chiar ce vor tot, dar după puterea mea mă strădui să se simtă că-s copii. -Le mai luați bomboane? -De toate celea când îmi zic, ei, dar când n-am pe ce, le mai spun și eu: bunica va primi și o să vă ia, dar acum mai răbdați o zi, două."

Are o pensie de 2.400 de lei și acești bani îi împarte în așa fel încât să-i ajungă pentru de toate. În curând va primi lemne și cărbune, iar copii își vor putea face temele la cald.

EUGENIA EFTODII, locuitoare a satului Domulgeni, Florești: "Acum e greu, mai ales la bătrânețea asta, când mai ești tânăr te mai duci, chiar și cu ziua, chiar și cei bătrâni se duc, dar eu dacă nu pot de picioare ce să fac? Lucrez oleacă mă așez și apoi iar. Greu, dar ce să fac? Dacă trebuie, încetișor, ha, hai și facem."

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie