Solicitat să explice cu a ajuns PDM în opoziție, chiar dacă a obținut cele mai multe mandate în Parlament din istoria sa, Pavel Filip a spus că scorul politic al formațiunii a fost insuficient.

„Noi suntem deprinși să discutăm aceste lucruri pe interior. Noi am pus câteva accente. În același timp, a trebuit să venim cu niște apeluri mobilizatoare”, declară liderul PDM.

De asemenea, el afirmă că a fost singurul candidat la șefia partidului pentru că, într-o perioadă de criză, „nu sunt prea mulți doritori care să vină în fruntea formațiunii politice”.

„Parcursul pentru a lua o decizie să candidez pentru funcția de președinte al Partidului Democrat nu a fost unul simplu și scurt. Am luat această decizie doar după ce am fost în organizațiile noastre teritoriale”, a precizat Filip.

La rândul său, editorialistul Nicolae Negru, prezent în aceeași emisiune, a opinat că, în cadrul Congresului extraordinar al PDM nu s-au pus toate accentele necesare în prezent. N-au fost clarificate unele lucruri și nu au fost oferite răspunsuri tocmai la întrebarea cum a ajuns PDM în opoziție, pe care și-o pun membrii partidului, este de părere jurnalistul. Iar faptul că PDM a abandonat puterea cu consemnul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova înseamnă că formațiunea a trecut niște „linii roșii”, atitudine intolerabilă pentru Occidentul, consideră Nicolae Negru.

Cel de-al IX-lea Congres extraordinar al Partidului Democrat s-a desfășurat sâmbătă, 7 septembrie.