Examinarea dosarelor candidaților care aspiră la fotoliul de procuror general a fost amânată pentru săptămâna viitoare
Justiţie 30 ianuarie 2024, 19:44 | 928

Examinarea dosarelor candidaților care aspiră la fotoliul de procuror general a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor.

Consiliul Superior al Procurorilor a constatat lipsa unor avize consultative, care urmau să fie remise de autoritățile de control - Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, și Autoritatea Națională de Integritate. Actele necesare ar urma să fie prezentate până săptămâna viitoare. Amintim că membrii CSP trebuie să aleagă un procuror general până la sfârșitul lunii martie, când expiră termenul de șase luni, prevăzut pentru concurs. La fotoliul de procuror general aspiră doi procurori, doi avocați, un jurist și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Dacă nimeni nu va trece, concursul va fi anulat și va fi declanșat altul.

DUMITRU OBADA, președintele CSP: "Verificând în prealabil dosarele depuse de către candidați au fost identificate lipsa unor avize a instituțiilor de control, inclusiv pe domeniul ordinii publice și securității naționale. Exponenții instituțiilor de stat responsabile de acest segment urmează să ne informeze în privința lipsei sau prezenței unor potențiale riscuri. Astfel, am decis că este prematur să ne expunem în privința admisibilității."

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor trebuie să aleagă un procuror general până la sfârșitul lunii martie. „Chiar și așa, acest proces nu trebuie să fie tratat cu grabă”, a subliniat președintele CSP.

DUMITRU OBADA, președintele CSP: "Sunt optimist că o să reușim, dar nu trebuie să tratăm cu celeritate acest proces. Nu trebuie să numim pe cineva doar de dragul numitului. Este important să fie o persoană capabilă, responsabilă și care să-și poată asuma acest mandat. Cu toate acestea, sunt prevederi care reglementează și alte situații. În cazul în care niciun candidat nu întrunește numărul necesar de voturi sau punctajul necesar și ajungem la concluzia că nu avem persoana corespunzătoare pentru această funcție, se încheie concursul și se anunță unul nou."

Un alt aspect important este și modul în care va fi selectat viitorul procuror general. Asta în condițiile în care Parlamentul ar urma să modifice Legea cu privire la Procuratură. Este vorba despre excluderea obligativității oferirii unor punctaje și numirea procurorul general în baza votului majorității membrilor CSP.

DUMITRU OBADA, președintele CSP: "CSP-ul a avut discuții la acest subiect și avem și un aviz al membrilor procurori, care, nu au susținut această propunere și și-au expus viziunea că, valabil și rezonabil este departajarea între candidați în baza punctajului, potrivit prevederilor valabile la moment."

Postul de procuror general a devenit vacant după ce președintele Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Concursul a fost anunțat pe 22 octombrie trecut, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie. La funcție aspiră șase persoane - procurorii Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi, avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju, juristul Andrei Cocoa și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu.

Opinia ta contează. Comentează!