De astăzi intră în vigoare plafonarea preţului la petrolul rusesc, stabilit de Uniunea Europeană, ţările G7 şi Australia
Externe 5 decembrie 2022, 20:08 | 333

De astăzi intră în vigoare plafonarea preţului la petrolul rusesc, stabilit de Uniunea Europeană, ţările G7 şi Australia. Prin această măsură se propune reducerea capacității Rusiei de a finanţa războiul declanșat în Ucraina. Doar petrolul rusesc vândut la un preţ egal sau mai mic de 60 de dolari per baril va putea continua să fie livrat. Asta în condițiile în care cotaţia petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari per baril. Kievul afirmă că decizia Occidentului este una neserioasă, iar Moscova spune că nu este afectată și adaugă că nu va mai livra petrol ţărilor ce vor adopta mecanismul de plafonare.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Această plafonare de preț are trei obiective. În primul rând - consolidează efectul sancțiunii noastre. În al doilea rând, va diminua și mai mult veniturile Rusiei. Ș în al treilea rând, concomitent va stabiliza piețele globale de energie."

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat măsura drept una neserioasă.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Din păcate, fără decizii serioase. Pentru că nu poți numi o decizie serioasă de a stabili o astfel de limită pentru prețurile rusești, ceea ce este destul de confortabil pentru bugetul unui stat terorist. Rusia a provocat deja pierderi uriașe tuturor țărilor lumii prin destabilizarea deliberată a pieței de energie. Și lumea nu poate îndrăzni dezarmarea sa energetică reală. Este o poziție slabă."

Iar Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a subliniat că plafonarea preţului la petrolul rusesc ”nu va avea impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina”, atenţionând împotriva "destabilizării" pieţei mondiale la energie. Una dintre țările, care va continua să cumpere petrol rus, este India.

Tot astăzi intră în vigoare un embargo instituit de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestuia, Rusia nu va mai livra statelor din blocul comunitar decât petrol prin conducte.

Opinia ta contează. Comentează!