Jurnalul orei 15, 5 Septembrie
Jurnalul orei 15:00 5 septembrie 2023, 16:10 | 552

Prezentat de Vasile Luchianu

Republica Moldova va achiziționa un radar de monitorizare a spațiului aerian, care va fi operațional până la sfârșitul anului curent. Despre aceasta a anunțat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi. Oficialul a dat asigurări că procesul de procurare a sistemului de monitorizare este la o etapă avansată, iar specialiștii care se vor ocupa de mentenanța radarului au fost deja instruiți și certificați pentru a-l putea utiliza.

Vestmoldtransgaz a preluat de la Gazprom operațiunile în Republica Moldova. O decizie aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale prevede că rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi gestionate de către Vestmoldtransgaz, companie deținută de Transgaz România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Urmare a deciziei CSE, Vestmoldtransgaz a semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz.

În Ucraina devastată de război, unii elevi au revenit în săli de clasă amenajate în subteran. Pentru o mie de copii din Harkov, cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, asta a însemnat să meargă la ore în stații de metrou, care oferă o mai mare protecție împotriva bombelor și rachetelor rusești, scrie France 24. Pentru mulți, acestea sunt primele lecții în persoană, la care au participat de la începutul invaziei pe scară largă declanșate de Rusia în februarie 2022.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie