Fostul premier Chiril Gaburici ar fi a patra persoană care deține dublă identitate
Politic 7 februarie 2020, 16:57 | 1468

Fostul premier Chiril Gaburici ar fi a patra persoană care deține dublă identitate, în Republica Moldova. Gaburici și-ar fi schimbat patronimicul, pentru că în 2011 a fost dat în urmărire de Federația Rusă, a declarat într-o conferință de presă deputatul Platformei DA Chiril Moțpan. El a prezentat, totodată, documente, care ar demonstra deținerea dublei identități de către fostul lider PD Vladimir Plahotniuc și afaceristul Vaja Jhashi, un apropiat al oligarhului.

Potrivit lui Chiril Moțpan, președintele Igor Dodon vorbește despre persoanele care ar fi primit ilegal dublă identitate abia după ce numele acestora apar în presă, dar șeful statului ar fi primit informațiile respective încă în vara anului trecut.

Chiril Moțpan spune că în acea scrisoare l-a informat pe Igor Dodon că între 19 și 21 decembrie 2018, cetățenilor Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov le-au fost eliberate pașapoarte pe numele Novak și Haikin. În același document, Moțpan l-ar mai fi informat pe Dodon că la data de 14 iunie 2019, în ziua în care PD-ul s-a retras de la guvernare, Serghei Iaralov și-ar fi perfectat un pașaport pe numele Haikin, valabil pentru zece ani.

Chiril Moțpan a prezentat și documentele, care ar demonstra că Vladimir Plahotniuc deține a doua identitate pe numele Vladislav Novak, iar prietenul său, afaceristul Vaja Jhashi, - pe numele Alexandr Reznic. Despre faptul că Vaja Jhashi ar avea dublă identitate s-a vorbit în premieră la emisiunea ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Astăzi, Chiril Moțpan a spus că există și o a patra persoană, care ar fi beneficiat de dublă identitate - Gaburici Chiril Vasilievici, fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Chiril Moțpan a cerut insituțiilor responsabile să se autosesizeze în cazul tuturor informațiilor privind dublele identități și să stabilească dacă au fost admise ilegalități și cine stă în spatele acestora. Fostul premier Chiril Gaburici a negat că ar avea o a doua identitate și că și-ar fi schimbat patronimicul. „Am fost „Vasile” din momentul în care m-am născut și sunt foarte mândru că port numele tatălui meu”, a declarat Chiril Gaburici pentru presa de la Chișinău. Instituția prezidențială nu a comentat. Cât despre afaceristul Vaja Jhashi, grupul Trans-Oil, pe care acesta îl deține, a emis un nou comunicat, în care spune că este îngrijorat de ”campania de discreditare a proprietarului holdingului”, care va fi nevoit să apeleze la toate căile legale pentru apărarea reputației. 

Opinia ta contează. Comentează!