În sate, gospodarii toarnă vinul în butoaie, așa cum se făcea în toate timpurile
Social 17 septembrie 2025, 16:24 | 627

În sate, gospodarii toarnă vinul în butoaie, așa cum se făcea în toate timpurile. Bucuria procesului vine însă la pachet cu un risc sporit de intoxicații la etapa de fermentare a strugurilor. Pentru a preveni astfel de situații, pompierii merg pe la casele oamenilor să le spună regulile esențiale de securitate. Atenție! Este vital ca spațiile unde fierbe vinul să fie bine aerisite!

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au vizitat astăzi gospodăria lui Petru Carabut din orașul Durlești.

Pompierii au coborât în beciul gospodarului pentru a vedea dacă întrunește măsurile necesare de siguranță.

ȘTEFAN BOSTAN, șef adjunct, Direcția prevenție, IGSU: "În cazul de față putem vedea că sunt două metode de ventilări, este și cea forțată prin intermediul unui ventilator, dar este prezentă și ventilarea naturală, ceea ce ar minimiza riscul producerii situațiilor de urgență în cazul fermentării vinului. În linii generale, putem considera că este un beci bine pregătit pentru a trece cu brio procesul de fermentare a vinului."

Petru Carabut spune că face vin de peste zeci de ani. Uneori, îi iese și trei tone... Că sa evite orice risc, gospodarul a avut grijă să pregătească beciul așa cum se cuvine.

PETRU CARABUT, locuitor, orașul Durlești: "Ventilări am patru, plus la asta mai fac siguranță la fiecare butoi, iată așa fac la toate capacele de la butoaiele mici, la cele mari am altfel. Deci, introduc un furtun aici și îl introduc în apă ca să nu iasă dioxid de carbon. Protejez cu ventilare și totodată, cu siguranța asta."

În lipsa unei ventilații corespunzătoare, gazul poate atinge concentrații fatale, avertizează specialiștii.

LILIANA PUȘCAȘU, purtător de cuvânt, IGSU: "Dacă avem dureri de cap brusc, dacă avem stare de amețeală, stare de vomă, asta înseamnă că este o concentrație de dioxid este foarte mare în interiorul beciului. De urgență să ieșim din zona de risc. Mai mult ca atât, atunci când intrăm în beci, cineva apropiat trebuie să stea la ușa beciului să monitorizeze situația."

Pentru prevenirea tragediilor, salvatorii recomandă să aerisiți beciul cel puțin o oră înainte de a intra. Pentru a vedea dacă concentrația de oxigen din încăpere este suficientă, specialiștii recomandă să aprindeți o lumânare la intrare. Dacă flacăra se stinge, nu intrați, deoarece nivelul de oxigen este insuficient. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în anul 2024, în raionul Călărași, satul Sadova, două persoane au decedat după ce s-au intoxicat cu gaze emanate în urma fermentării vinului. În acest an, cazuri de intoxicație nu au fost raportate.

Opinia ta contează. Comentează!