Mai mult sprijin pentru antreprenori
Economic 9 august 2022, 19:50 | 378

Întreprinderile mici și mijlocii, care vor să utilizeze surse de energie alternativă, vor putea accesa din partea statului finanțare nerambursabilă în valoare de până la două milioane de lei! Programul de Retehnologizare și Eficiență Energetică a fost lansat astăzi de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Prin acest proiect, autoritățile vor să scadă consumul de energie electrică cu cel puțin 15 la sută față de cel existent.

Noul program vine să susțină companiile active pe piață de cel puțin doi ani să își sporească productivitatea pe piața națională, cât și pe cea internațională. Cu sprijinul organizației, unii antreprenori au reușit deja să pună în practică noile tehnologii și au optat pentru sursele alternative de energie.

ION LUCA, antreprenor: "În cadrul proiectului de ecologizare, am beneficiat de un suport de două sute de mii de lei. Prin intermediul ODA am instalat un sistem de panouri fotovoltaice, care, în combinație cu o pompă de căldură, ne acoperă astăzi 100% din necesitățile noastre de încălzire, condiționare și apă caldă menajeră. Am văzut că este calea corectă și vom continua să lărgim suprafața de baterii solare, care ne produc astăzi energie electrică verde."

VICTOR NISTORICĂ, antreprenor: "Am contractat și implementat utilaje care, pe de o parte, ne vor reduce consumul de energie de la 15% la 30%, pe de altă parte, ne vor crește eficiența până la o sută. Avem suportul și în plan de consultanță și de alegere a furnizorilor, un fel de mentorat, dacă pot să zic, de asemenea, suntem ghidați în modul în care ne facem contractele."

Banii oferiți de organizație vor constitui 50% din costul investiției, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj și instalații de producere a energiei regenerabile.

DUMITRU PÂNTEA, director interimar ODA: "Programul va finanța instalarea de surse alternative, astfel încât factura lunară a antreprenorilor să scadă, ținând cont că va fi înlocuit consumul din surse convenționale de energie cu producția din surse alternative."

Primordial vor fi susținuți antreprenorii din trei domenii de activitate.

DUMITRU PÂNTEA, director interimar ODA: "Este vorba de industria prelucrătoare, zootehnia și turismul rural. Acestea au reieșit din politicile ministerului Economiei și analizele care au demonstrat care sunt cei mai afectați de criza energetică și celelalte crize care sunt la moment."

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Programul nu se limitează la un anumit sector sau la un anumit tip de producere. Scopul final este să facem producția noastră competitivă, pe intern, pe extern, ducând la mai multe inovații în cadrul lor și la modernizarea tehnologică a întregului sistem a întreprinderilor mici și mijlocii."

Programul inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este susținut de Guvern pentru o perioadă de trei ani. Pentru anul 2022, autoritățile au alocat resurse financiare în valoare de 55 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!