Veniturile bugetului de stat cresc cu 5 miliarde de lei, iar cheltuielile - cu 3 miliarde de lei
Economic 8 septembrie 2022, 15:56 | 529

Deputații au votat în lectura a doua modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Potrivit proiectului, veniturile bugetului pentru anul curent se majorează cu 10%, în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, iar cheltuielile vor crește cu doar 4%. Parlamentul a aprobat în lectura a doua și proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, salariile medicilor vor crește începând cu 1 octombrie cu 10%.

Rectificarea bugetului s-a făcut din nou fără prezența deputaților din opoziție. Legislatorii PAS au aprobat modificări la buget care urmăresc ”susținerea populației și agenților economici și atenuarea impactul negativ al crizelor generate de războiul din Ucraina”. Unul dintre amendamente prevede majorarea capitalului social al ”Energocom” cu până la 322 de milioane de lei. În ceea ce privește principalii indicatori bugetari, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se vor majora cu 5 miliarde de lei, iar cheltuielile - cu 3 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2 miliarde de lei. În același timp, a fost majorat Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală cu 215 milioane de lei.

ADRIAN BELÎI, deputat PAS: "Acoperirea cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate cetățenilor refugiați din Ucraina, precum și acoperirea cheltuielilor aferente majorărilor salariale cu 10% pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală."

A fost aprobat și ajutorul unic pentru pensionari în valoare de 1500 de lei, precum și creșterera indemnizațiilor pentru îngrijirea copiilor. Sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a încheiat, iar deputații se vor întruni în ședință ordinară săptămâna viitoare.

Opinia ta contează. Comentează!