La Scala şi-a deschis stagiunea cu o reprezentaţie a operei "Boris Godunov", a compozitorului rus Modest Musorgski
Externe 8 decembrie 2022, 17:01 | 371

Opera La Scala din Milano şi-a deschis ieri stagiunea 2022-2023 cu un spectacol de gală, o reprezentaţie a operei "Boris Godunov", a compozitorului rus Modest Musorgski. Evenimentul a fost marcat de o acțiune de protest împotriva războiului din Ucraina. Aproximativ 20 de persoane aflate în faţa operei au fluturat steagul ucrainean şi au afişat pancarte, care îl denunţau pe Putin pentru invazia Ucrainei începută în februarie.

"Cultură rusă doar când războiul se termină", stătea scris pe una dintre pancarte. "Rusia trebuie să fie izolată. Vrem să fim liberi", au declarat protestatarii, unii dintre ei fiind originari din Ucraina. Aceștia au criticat faptul că La Scala nu şi-a schimbat programul în cele nouă luni de la începutul războiului.

Directorul artistic al La Scala, Dominique Meyer, a apărat luna trecută decizia de a pune în scenă opera compusă de compozitorul rus Modest Musorgski în secolul al XIX-lea. Meyer a spus că ”opera a fost aleasă cu trei ani în urmă şi nu constituie propagandă pro-Putin”.

Opera a fost ovaţionată timp de 13 minute din partea unui public, în care s-au aflat noul prim-ministru al Italiei, Giorgia Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrebată despre protestele stârnite de alegerea operei compozitorului rus, Meloni a declarat că politica şi cultura ar trebui separate, un punct de vedere exprimat de asemenea de Mattarella şi von der Leyen.

Opera de trei ore, bazată pe o piesă a lui Alexandr Puşkin, relatează povestea ţarului Boris Godunov care a înnebunit şi a murit copleşit de vinovăţie pentru uciderea unui tânăr rival la tron, la sfârşitul secolului al XVI-lea.

La Scala şi-a deschis miercuri stagiunea 2022-2023, unul dintre cele mai importante momente ale calendarului cultural italian, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!